Når topchefen rammes af skilsmisse

Hvis den øverste chefs ægteskab går i stykker, kan det i værste fald koste på virksomhedens bundlinje, viser et nyt studie blandt danske virksomheder fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet. Bestyrelser og direktioner bør aftale procedurer for, hvad der skal ske, hvis CEO’en rammes af personlig krise, mener professor bag studiet.

Topchefer er ikke usårlige supermennesker, men rammes lige så hårdt af personlige kriser, som for eksempel en skilsmisse. Men det kan også koste dyrt for de virksomheder, som de står i spidsen for. Foto: Adobe Stock

Det kan koste en mindre virksomhed mellem 21 og 32 procent lavere afkastningsgrad, hvis den øverste chef pludselig står overfor en personlig krise som en skilsmisse. CEO’er er også mennesker, og ligesom alle andre mennesker kan de rammes og påvirkes af sorger og rystelser i livet, og det kan også give dønninger i virksomhedernes indtjening, konkluderer et nyt forskningsprojekt. 

En skilsmisse er ifølge psykologisk forskning blandt de mest stressfulde episoder i voksenlivet, man kan komme ud for. Op imod halvdelen af alle ægteskaber i Danmark ender i skilsmisse, og sandsynligheden for, at der blandt disse brudte ægteskaber skulle være flere CEO’er er derfor temmelig høj. 

CEO’er er også mennesker, og man skal ikke behandle dem som hverken overmennesker eller usårlige.

Ingo Kleindienst, professor på Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus BSS, Aarhus Universitet. 

Skilsmisse giver lavere produktivitet 

Skilsmisse hos en lønmodtager er forbundet med færre arbejdstimer, nedsat produktivitet og stigende sygefravær. Og det kan spores både op til en endelig skilsmisse og kan vare år efter. Dette er veldokumenteret i litteraturen, men hvordan står det til på chefgangene? Og hvad er konsekvenserne for de firmaer, som cheferne står i spidsen for? 

Det satte professor Ingo Kleindienst, Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, sig for at undersøge sammen med adjunkt Tünde Cserpes og tidligere postdoc Kaleb Girma Abreha på samme institut samt kollegerne Denis Schweizer og Juliane Proelss fra Concordia University i Canada. Resultatet er udgivet i tidsskriftet Academy of Management Discoveries. 

”CEO’er er også mennesker, og man skal ikke behandle dem som hverken overmennesker eller usårlige. Skilsmisser påvirker mennesker, og vi ville gerne undersøge, hvad det så betyder for de virksomheder, som de står i spidsen for,” forklarer Ingo Kleindienst. 

Læs også: Ledere, find empatien frem og skab større resultater

Små virksomheder i vækst 

Ved hjælp af statistikker fra Danmarks Statistik, IDA (Integrerede Database for Arbejdsmarkedsforskning) og Regnskabsstatistikken blev i alt 9.147 danske virksomheder og deres øverste chefer undersøgt over en 13-årig periode (2000-2012). 

Især to ting viser sig at spille ind på, hvor store konsekvenserne er ved et forlist ægteskab på direktionsgangen: Virksomhedsstørrelsen og om branchen er i vækst. Derudover er der større omkostninger for virksomhederne, når chefens skilsmisse indbefatter eventuelle børn eller en hård økonomisk fejde med den tidligere ægtefælle. 

Resultatet af analyserne viser, at mindre virksomheder (10-49 ansatte), og virksomheder i hurtigt voksende brancher lider mest under en CEO’s skilsmisse. Disse virksomheder oplever en relativ nedgang i afkastningsgraden på i gennemsnit 21 og 32 procent. 

Lyt også til podcast: Har du personlighed til at blive CEO? 

Alene med ansvaret 

At det netop er de mindre virksomheder, der tilsyneladende rammes hårdest, når en chef bliver skilt fra sin ægtefælle, forklarer Ingo Kleindienst med, at CEO’en i disse virksomheder ofte står alene med ansvaret for både strategi og drift. 

”Her er der ikke nogen, der kan tage over eller træde til med hjælp, når CEO’en midlertidigt er sat ud af spillet eller har mange andre ting at tænke på i privaten,” siger Ingo Kleindienst. 

Det er derimod i højere grad tilfældet, når vi bevæger os op i de mellemstore virksomheder, hvor der ikke kan måles en direkte effekt af en direktørs skilsmisse. Det samme gælder for de helt små virksomheder, viser analyserne. 

”Det betyder dog ikke, at CEO’en i disse virksomheder ikke bliver påvirket af sin skilsmisse. Vi kan bare ikke se det på virksomhedens resultater, og for de helt små virksomheder kan det skyldes, at chefen her simpelthen er nødt til at holde fokus på den daglige forretning, hvis det hele skal løbe rundt,” siger Ingo Kleindienst. 

Læs også: Din chef kan booste din karriere 

Lav aftaler 

Han opfordrer alle virksomheders CEO’er til at aftale med bestyrelsen eller planlægge i forvejen, hvad der skal ske, hvis han eller hun skulle blive ramt af en personlig krise. 

”Det vil ganske givet kunne afbøde nogle af de økonomiske konsekvenser for virksomheden, hvis man rent faktisk forbereder sig på, at der også i den private sfære kan opstå uforudsete ting, som kan påvirke ledelsen af virksomheden og dermed også virksomhedens økonomi,” siger Ingo Kleindienst. 

 

Fakta

Vi bestræber os på at leve op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. Derfor er artiklen suppleret med følgende oplysninger:

Studietype

Population-level data of CEOs in Denmark over the 2000-2012.  

CEO data are obtained via the Integrated Database for Labor Market Research (IDA) provided by Statistics Denmark. 

Firm-level data are obtained via Regnskabsstatistikken. 

Difference-in-difference research design with matched samples. 

Eksterne samarbejdspartnere Ingen
Ekstern finansiering The research was supported by the Aarhus University Research Foundation (grant no: AUFF-E-2015-FLS-8-60) and the Jacques Ménard- BMO Centre for Capital Markets at Concordia University. 
Interessekonflikt Ingen
Andet
Link til videnskabelig artikel https://journals.aom.org/doi/10.5465/amd.2020.0031 
Kontakt

Professor Ingo Kleindienst, Department of Management, Aarhus BSS, Aarhus University 

Fuglesangs Allé 4, 8210 Aarhus V 

iklein@mgmt.au.dk 

+45 93 52 24 70