Startup, vælg din bestyrelse med omhu

Det er ikke helt ligegyldigt, hvem man beder om at indtræde i sin bestyrelse, hvis man er startup-firma og ønsker vækst. Ny dansk-norsk forskning fra blandt andet Aarhus BSS ved Aarhus Universitet giver nogle gode råd.

Foto: Adobe Stock

Lad os sige, at du har startet et nyt firma. Firmaet er kommet okay fra start, og der er potentiale for vækst. Nu vil du gerne have indsat en bestyrelse, som kan give dig sparring og feedback i den travle tid, hvor du selv mest skal have fokus på den daglige drift og måske ikke har så meget tid og overskud til at tænke mere strategisk. 

Hvad gør du? Hvem spørger du? Hvordan finder du de rigtige mennesker?  

Vores forskning viser, at det ikke er det, at de kommer udefra, der i sig selv skaber vækst. Det er først og fremmest branche- og bestyrelseserfaring

Professor Lars Frederiksen, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus BSS

Familie, venner eller udefra 

Nogle vælger familiemedlemmer, nogen de kender fra branchen, en rådgiver, professionelle bestyrelsesmedlemmer eller noget helt femte. Men virker det efter hensigten, og kan bestyrelsesmedlemmerne understøtte, at virksomheden skaber vækst? 

Scenariet er slet ikke ukendt for mange nystartede virksomheder – eller startups – som ihærdigt forsøger at bide sig fast på det marked, som de opererer på. 

Nu viser ny forskning fra Aarhus BSS ved Aarhus Universitet og NHH Norwegian School of Economics i Bergen, at det ikke er helt ligegyldigt, hvordan du sammensætter din bestyrelse. Især når det handler om bestyrelsesmedlemmer, som hentes ind udefra. 

Erfaring 

”Nogle startups indsætter en bestyrelse med det samme, de starter virksomheden, mens andre gør det efter noget tid, og mange af dem indsætter bestyrelsesmedlemmer udefra måske for at få friske øjne til at se på virksomheden. Men vores forskning viser, at det ikke er det, at de kommer udefra, der i sig selv skaber vækst. Det er først og fremmest branche- og bestyrelseserfaring. Men på forskellige måder og på forskellige tidspunkter,” siger professor Lars Frederiksen, Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS. Han har lavet studiet sammen med sine to norske kolleger, Tatevik Harutyunyan og Bram Timmermans fra NHH Norwegian School of Economics, og studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Business Venturing. 

Forskerne har gennemgået registerdata fra 15.594 private virksomheder, som blev etableret i Norge i perioden fra 2005 til 2012. Etableringer og udskiftninger i virksomhedernes bestyrelser er blevet registreret og analyseret, mens udviklingen i virksomhedernes salgstal og lønudgifter er brugt som udtryk for vækst. 

”Overordnet viser vores studie, at brancheerfaring hos eksterne bestyrelsesmedlemmer giver en fordel ret hurtigt, mens bestyrelseserfaring giver en fordel på længere sigt. Kombinationen af branche- og bestyrelseserfaring ser ud til at give den største fordel,” forklarer Lars Frederiksen. 

Vækst i salget 

Beregninger i studiet viser således, at virksomheder, der henter bestyrelsesmedlemmer ind udefra med brancheerfaring, i gennemsnit øger salget med cirka 1 mio. norske kroner. Virksomheder i undersøgelsen, der henter bestyrelsesmedlemmer ind udefra med bestyrelseserfaring, øger salget med lidt mindre end det halve. Kombinationen af branche- og bestyrelseserfaring giver i gennemsnit et øget salg på 1,1 mio. norske kroner. Forskerne har ikke kunnet påvise nogen signifikant stigning i virksomhedernes lønudgifter. 

”Det er imidlertid ikke helt ligegyldigt, hvilke brancher vi taler om, og timing kan også have betydning,” siger Lars Frederiksen og forklarer nærmere: 

”Vores analyser tyder på, at servicebranchen har størst fordel af bestyrelseserfaring, mens brancheerfaring betyder mest for mere teknologisk prægede startup virksomheder. Og i nogle brancher vil begge typer erfaring være vigtige for bestyrelsesarbejdet, men de har forskellig tidshorisont for effekt, da brancheerfaring bidrager med en umiddelbar effekt, mens effekten af bestyrelseserfaring typisk materialiserer sig over tid.” 

Fakta

Vi bestræber os på at leve op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. Derfor er artiklen suppleret med følgende oplysninger:

Studietype Longitudinalt studie på et panel af norske registerdata.
Eksterne samarbejdspartnere Nej
Ekstern finansiering Nej
Interessekonflikt Ingen
Andet Nej
Link til videnskabelig artikel Outside board directors experience and the growth of new ventures 
Kontakt Professor Lars Frederiksen, l.frederiksen@mgmt.au.dk