Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv

Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.

Professor Philipp Schröder (tv) og professor Michael Svarer står bag det nye center. Foto: Aarhus BSS/Aarhus Universitet

En donation på 10 mio. kr. fra Salling Fondene gør det nu muligt at etablere en ny forskningsenhed under Institut for Økonomi.

CEFAU udspringer af et ønske fra erhvervslivet om et sted, hvor forskning og analyse kombineres og imødekommer virksomhedernes behov for ny viden, og i spidsen for CEFAU står de to professorer Philipp Schröder og Michael Svarer fra Institut for Økonomi.

”Erhvervslivet er med til at forme samfundet og dets resultater. Alligevel er vores indsigt i og forståelse af muligheder, barrierer og politisk indvirkning på de danske virksomheder stadig både underbelyst og mangelfuld. Når samfundet rammes af ændringer enten nationalt eller internationalt, kan CEFAU’s forskning og analyser give svar på, hvordan erhvervslivet og samfundet reelt bliver påvirket,” siger professor Philipp Schröder.

CEFAU’s fokus bliver at levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, forskning og perspektiver på spørgsmål og emner, som er afgørende og relevante for erhvervslivet. Målet er at højne forståelsen af de rammer og politiske tiltag, der påvirker erhvervslivet, som i sidste ende kan både sikre og udfordre velstanden i Danmark.

Med etableringen af CEFAU understreger universitetet yderligere sin position som en vigtig aktør i samfundsdebatten med levering af fakta- og forskningsbaseret viden

Rektor Brian Bech Nielsen, Aarhus Universitet

CEFAU bygger på akademisk forskning

”Formålet er at bidrage med uafhængige, forskningsbaserede analyser af og perspektiver på aktuelle økonomiske problemstillinger og på den måde understøtte den offentlige debat og politiske beslutninger med faktabaseret viden, der påvirker det danske erhvervslivs vilkår og forretningsmuligheder. Derfor udvælger vi selv, hvilke emner vi skal analysere og forske i baseret på relevans og armslængdeprincippet og ikke på, at andre ønsker et bestemt emne belyst,” siger Michael Svarer.

Brug for CEFAU

Rektor Brian Bech Nielsen, Aarhus Universitet glæder sig over, at det er lykkes at etablere CEFAU:

”Med etableringen af CEFAU understreger universitetet yderligere sin position som en vigtig aktør i samfundsdebatten med levering af fakta- og forskningsbaseret viden, så debatten om erhvervslivets vilkår og muligheder kan føres på så objektivt et grundlag som overhovedet muligt. Det glæder mig meget.”

Hos Salling Fondene ser man frem til etableringen af CEFAU.

“Erhvervslivet er krumtappen i samfundets værdiskabelse, og derfor er forskning i erhvervslivets dynamikker og vilkår vigtig. Vi er glade for at kunne bidrage til, at der etableres et center, der styrker erhvervsøkonomisk forskning, og hvor forskningen bruges til analyser af aktuelle dagsordener og tendenser,” siger bestyrelsesformand for Købmand Herman Sallings Fond, Jens Bjerg Sørensen.

Læs også: Forskning, der skal gøre forskning bedre

Dekan på Aarhus BSS, Thomas Pallesen, ser også frem til, at centret etableres.

”Det er en enestående mulighed for at bringe den erhvervsøkonomiske forskning på Aarhus BSS op på et endnu højere internationalt niveau end i dag. Det er vigtigt for den erhvervsøkonomiske forskning, og så er det vigtigt for det samfund, der skal bruge resultaterne,” siger Thomas Pallesen, og institutleder på Institut for Økonomi, Thomas Quistgaard Pedersen, supplerer:

”Vi forventer, at centret vil kunne tiltrække flere eksterne forskningsmidler og dermed tiltrække flere talentfulde forskere til universitetet. Derudover får vores studerende direkte adgang til den erhvervsøkonomiske forskning, der produceres i centret.”

CEFAU åbner i september 2025 og udover donationen fra Salling Fondene bidrager Institut for Økonomi og Aarhus BSS med et tilsvarende beløb.

Læs også: Nyt center skal forske i energi- og klimaøkonomi