Forskning, der skal gøre forskning bedre

Med knap 36 mio. kr. fra Danmarks Grundforskningsfond vil Institut for Økonomi på Aarhus Universitet skabe et af verdens førende centre for økonometri – en af den empiriske forsknings grundpiller.

Morten Ørregaard Nielsen ved tavle med matematiske udregninger Foto: Lars Kruse / Aarhus Universitet
Professor i økonomi Morten Ørregaaard Nielsen skal lede Aarhus Center for Econometrics (ACE). Foto: Lars Kruse / Aarhus Universitet

Ambitionerne fejler ikke noget. Visionen er at skabe et af verdens førende centre for økonometrisk teori og metodeudvikling. Og på Institut for Økonomi på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet mener man da også, at man har flere esser i ærmet til at føre ambitionen ud i livet.

Med knap 36 mio. kr. i ryggen fra Danmarks Grundforskningsfond etablerer instituttet nu Aarhus Center for Econometrics (ACE). Og det med én af verdens førende økonometrikere (som det hedder) i spidsen.

Professor Morten Ørregaard Nielsen vendte for tre år siden tilbage til Danmark og Aarhus Universitet på en såkaldt DNRF Chair bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond efter 18 års international karriere på én af de allerøverste hylder i denne del af forskerverdenen.

”Der sidder små grupper rundt på alverdens universiteter og forsker i økonometri, men nu vil vi etablere et grundforskningscenter i Aarhus, som vil skabe en større, sammenhængende gruppe med fælles mål. Vi har allerede aftaler med flere af de rigtig store spillere på området, som bliver tilknyttet ACE, og som vil kunne være her i Aarhus 1 måned om året,” fortæller Morten Ørregaard Nielsen.

En del af de topforskere ved førende udenlandske universiteter, der nu bliver tilknyttet ACE, er faktisk danskere, og det kan få dem til at bruge endnu mere tid ved ACE. At mange af topforskerne på verdensplan inden for økonometri er danske, er ikke nogen tilfældighed, mener han.

”Økonometri er en disciplin, som vi i Danmark har prioriteret gennem flere årtier. Derfor er der også mange danske topforskere ude i verden på dette område,” siger Morten Ørregaard Nielsen.

Også institutleder på Institut for Økonomi Thomas Quistgaard Pedersen mener, at ambitionen er realistisk.

”Det er et område, som vi på Institut for Økonomi har prioriteret gennem mange år, hvorfor vi også i dag har en særlig stærk og talentfuld gruppe af økonometrikere. Med støtte fra Danmarks Grundforskningsfond og med Morten i spidsen er ambitionerne for ACE derfor meget realistiske, og centeret vil uden tvivl være med til at sætte Aarhus på det internationale landkort i endnu større grad end i dag,” siger Thomas Quistgaard Pedersen.

Hvad er økonometri?

Men hvad er økonometri i grunden for en størrelse? Morten Ørregaard Nielsen forklarer det således:

”Bag evidensbaserede beslutninger ligger empiriske studier, der bygger på kvantitativ analyse af data. Økometrikerne udvikler de modeller og metoder, som bruges til at foretage disse empiriske analyser af ofte store datamængder.”

Sagen er imidlertid den, at mængden af data og kompleksiteten i både data og i økonomiske modeller er vokset betydeligt de senere årtier, og derfor er der brug for udvikling af nye, robuste økonometriske værktøjer og metoder, og det er det, som ACE skal arbejde med.

Morten Ørregaard Nielsen giver et eksempel:

”Tænk på et empirisk studie med registerdata, hvor der er mange variabler og mange observationer på hver variabel. I den klassiske økonometriske analyse antager man, at antallet af variabler er et lille fast tal, mens antallet af observationer er ”stort” – matematisk er det uendeligt. Men hvis data faktisk indeholder, for eksempel, 40.000 observationer på 10.000 variabler, så virker den klassiske antagelse ikke rimelig. I stedet burde man lave analysen under den antagelse, at begge er ”store”. En sådan analyse kræver udvikling af nye metoder og teori, som i sidste ende vil have indvirkning på det empiriske studies konklusioner.”


Yderligere info