Samfund og politik


31.08.2020 | Samfund og politik

Når algoritmer diskriminerer

Det selvsamme juridiske system i USA, som forbyder diskrimination, diskriminerer i stor stil, når man anvender algoritmer i forbindelse med udmåling af straf. Også i Danmark er der eksempler på statistisk diskrimination, påpeger professor Kasper Lippert-Rasmussen, som står i spidsen for et nyt grundforskningscenter på Aarhus BSS ved Aarhus…

25.06.2020 | Samfund og politik

Overdrivelse fremmer modstand

Jo højere ydelser, man tror, at kontanthjælpsmodtagere får, jo større modstand vækker det i befolkningen. Derfor er det effektivt, når politikere overdriver i deres retorik og fremhæver de ekstreme eksempler, viser prisvindende forskning fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet.

23.04.2020 | Samfund og politik

Kriser vælter ikke gamle demokratier

Er gamle demokratier i fare for at bryde sammen i dagens samfund? Nej, siger forskere fra Aarhus BSS ved Aarhus Universitet. Gamle demokratier i Vesten skal nok klare sig. Også gennem kriser, som den vi står i lige nu med coronavirus. Vi har nemlig vænnet os så meget til demokrati som styreform, at vi reelt ikke kan forestille os alternativer.…

29.01.2020 | Samfund og politik

Regler og krav til hjælp kan øge uligheden

Mange af de livsomstændigheder, der skaber behov for hjælp fra det offentlige, gør det sværere at håndtere krav og regler i mødet med velfærdsstaten. Ifølge forskere fra Aarhus BSS risikerer administrative krav og regler derfor at øge uligheden i samfundet.

03.10.2019 | Samfund og politik, Podcast

Mangfoldighed på jobbet

PODCAST - Forskelsbehandling på det danske arbejdsmarked praktiseres stadig i stor stil. Hør i denne podcast professor i virksomhedsledelse Anders Ryom Villadsen fortælle, hvorfor diversitet kan betale sig, og hvordan man kan arbejde med ubevidste fordomme.

18.09.2019 | Samfund og politik

Samtale-demokrati kan begrænse polarisering

Borgere kan afværge polarisering og være garanter for fornuftige politiske beslutninger. Læs her hvordan.

30.08.2019 | Samfund og politik

Framing og ordspin påvirker vores holdninger

Et nyt studie fra Aarhus BSS undersøger, hvordan interesseorganisationer framer deres budskaber i medierne.

29.05.2019 | Samfund og politik

Flygtninge flytter ind og flytter stemmer

I langt de fleste danske kommuner rykker vælgerne til højre, når flygtningetallet stiger. Indvandringskritiske partier får markant fremgang. Tendensen gælder dog ikke i storbyerne. Forskerne forklarer forskellen på land og by med, at indvandrere og indfødte omgås hinanden forskelligt i små og store byer.

14.05.2019 | Samfund og politik, Podcast

Urmennesket i stemmeboksen

PODCAST - Vi tager hukommelsen fra urmenneskets logik, som er lagret dybt inde i vores hjerner, med ind i stemmeboksen og lader os til en vis grad påvirke af den, fortæller professor Michael Bang Petersen og lektor Lasse Laustsen i denne podcast.

10.05.2019 | Samfund og politik

Mudderkastning betaler sig i politik

Politiske partier kan svække rivalernes omdømme blandt vælgerne. En effektiv strategi er at give sine politiske modstandere skylden for aktuelle problemer, viser ny forskning fra Aarhus BSS.

Viser resultater 1 til 10 ud af 30

1 2 3 Næste