Øg bundlinjen med Contract Management

Der er rum til forbedring, når det gælder kontrakthåndtering i danske virksomheder ifølge professor René Franz Henschel, der underviser på MBA-faget Contract Management. Få et par gode råd til, hvordan du kan arbejde mere proaktivt med kontrakter som strategisk ledelsesværktøj.

Spar minimum 2 % af kontraktsummen

I følge en undersøgelse foretaget af den Engelske Rigsrevision, kan man gennem bedre håndtering af kontrakter spare et beløb, der svarer til minimum 2 % af kontraktsummen.

”Alt for mange arbejder med kontrakter på et reaktivt plan. De ser udelukkende kontrakter som et juridisk dokument, som skal tages op af skuffen i tilfælde af misligholdelse, eller når noget er gået galt. Kontrakter betragtes som et risikohåndteringsredskab. I stedet bør man arbejde mere proaktivt og dynamisk med kontrakter,” fortæller René Franz Henschel. 

Se kontrakter som tværfaglige og dynamiske ledelsesværktøjer

Kontrakthåndteringen kan ifølge René forbedres ved at se kontrakterne mere som et ledelsesmæssigt og økonomisk redskab. Dvs., at du løbende skal vurdere og justere dine kontrakter i forhold til virksomhedens forretningsmål.

”Man kan således blive langt bedre til at bruge kontrakterne til at opsætte og beskrive sine forretningsmål, samt hvordan man ønsker relationen til leverandørerne, i stedet for at fokusere så meget på hvordan opgaven skal løses Det kræver en mere tværfaglig tilgang til arbejdet med kontrakter, hvor også parternes gensidige værdiskabelse og strategi tages i betragtning. Man kan ikke beskrive alt i en kontrakt, og derfor skal der også sættes nogle ledelsesmæssige processer op omkring kontrakten, så der løbende tilpasses og følges op på målene”, siger René. 

Husk relationen til strategiske samarbejdspartnere

René Franz Henschel råder også virksomheder til at balancere det relationelle med det transaktionelle, når det gælder kontrakthåndteringen.

”Hvis man f.eks. har alt for strenge betingelser i sin kontrakt, kan det skade relationen til vigtige strategiske samarbejdspartnerne – noget som potentielt kan skade effektivitetsforbedringer og innovation, så også her er det vigtigt med den tværfaglige tilgang,” slutter René.

  • På MBA-valgfaget Contract Management bliver du introduceret til teorien omkring contract management. Du arbejder samtidig med, hvordan du kan arbejde mere effektivt med kontrakter i din egen organisation. Læs mere om valgfaget her
  • Professor René Franz Henschel udgiver i foråret 2017 en ny bog om Contract Management. Bogen indeholder redskaber til, hvordan man i sin virksomhed kan arbejde mere målrettet med kontrakter.