Ny prodekan vil øge tværfagligt samarbejde

Der skal være plads til både tværfagligt samarbejde og fordybelse, understreger den nye prodekan for forskning og talentudvikling på Aarhus BSS, professor René Chester Goduscheit.

Foto: Jens Hartmann, AU Foto

At omsætte forskning til praksisnær virkelighed ligger ikke bare professor René Goduscheits akademiske hjerte nært. Det falder ham helt naturligt og har om noget defineret hans egen forskerkarriere.

Det er derfor hans ambition at sætte yderligere skub i den tværdisciplinære og praksisnære forskning på det erhvervs- og samfundsvidenskabelige felt som ny prodekan for forskning og talentudvikling på Aarhus BSS pr. 1. maj.

MEN, understreger han samtidig. Det må ikke ske på bekostning af den dybe, seriøse og grundige faglighed. Det skal ske i samklang, og det er lidt af en udfordrende balancegang, erkender han.

”På den ene side har vi et funding-landskab, der i stigende grad skubber i retning af mere tværdisciplinær forskning, og det er en vigtig driver. Det samme gør de mange store, samfundsmæssige udfordringer, som vi står over for. På den anden side har vi imidlertid en akademisk struktur, hvor det er vigtigt at få publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter, der ofte er bygget op omkring den monodisciplinære faglighed. Det er et skisma, som vi skal lære at agere i,” siger René Goduscheit.

Det sker mellem mennesker, og det er ikke nødvendigvis nemt at bringe kloge hoveder sammen, hvor nogen helst vil sidde at nørde med tingene for sig selv, mens andre er mere til fælles løsninger og arbejdsgange. Men det kan lade sig gøre, og jeg har brugt mange år på at øve mig

Prodekan René Chester Goduscheit, Aarhus BSS, Aarhus Universitet 

Komplekse problemer

For den enkelte forsker er publiceringen af et forskningsresultat i det rigtige tidsskrift vigtig, for det kan være det næste skridt på en forskers karrierevej, understreger den nye prodekan, og derfor skal den dybe faglighed og forskning fortsat belønnes. Men samtidig står samfundet over for nogle store udfordringer, som kræver, at flere fagligheder går sammen og finder løsninger.

”Om det er bæredygtighed, grøn omstilling eller noget helt tredje er der tale om store og meget komplekse problemer, som ikke kan løses med rent tekniske eller rent økonomiske værktøjer. Der er både tekniske, økonomiske, politiske, sociologiske og andre vinkler, der skal i spil for at finde løsningerne, og det er jo ret vildt så mange muskler, vi som universitet og fakultet har at bidrage med videnmæssigt i den sammenhæng,” siger René Goduscheit.

At skabe samklang mellem det tvær- og monodisciplinære kræver ifølge ham først og fremmest, at man er bevidst om den udfordring, der ligger, og at skubbe til de strukturer, der kan bygge bro og etablere samarbejder.

”Det sker mellem mennesker, og det er ikke nødvendigvis nemt at bringe kloge hoveder sammen, hvor nogen helst vil sidde at nørde med tingene for sig selv, mens andre er mere til fælles løsninger og arbejdsgange. Men det kan lade sig gøre, og jeg har brugt mange år på at øve mig,” siger prodekanen.

Praksisorienteret samarbejde

Han er selv dimitteret fra statskundskab på Aarhus Universitet i 2004, og efter en kort periode i den private sektor som konsulent læste han en erhvervs-ph.d. på Aalborg Universitet. Herefter gik turen til Syddansk Universitet indtil 2018, hvor René Goduscheit blev ansat som professor på Institut for Forretningsudvikling og Teknologi på Aarhus BSS i Herning.

Her har han i alle årene været sektionsleder for forskningsenheden AIROD, hvis vision er ”at blive en førende europæisk forskningsenhed inden for teknologidrevet organisations- og forretningsudvikling gennem praksisorienteret, samarbejdsbaseret forskning.”

Derudover har René Goduscheit indtil for nylig været næstformand i Innovationsfondens erhvervsforskerudvalg, som behandler ansøgninger til fondens erhvervsforskerprogram.

”Begge dele har givet mig god træning i at tænke forskning i et samspil mellem universitetet, industrien og den offentlige sektor,” siger René Goduscheit, der glæder sig til at bruge sin erfaring på fakultetsniveau.

Leder af ph.d.-skolen

Og så glæder han sig til at stå i spidsen for Aarhus BSS’ ph.d.-skole, hvilket følger med jobbet som prodekan for forskning.

”Jeg glæder mig til at arbejde med udvikling af talenter, der kan gøre en forskel for forskningen og for samfundet. Og så skal vi sikre trivslen og glæden ved at være ph.d.-studerende, så det bliver en god oplevelse og et godt sted at være,” siger René Goduscheit.

Dekan Thomas Pallesen byder sin nye prodekan velkommen i dekanatet.

”Jeg ser frem til at byde René velkommen som det nyeste medlem af dekanatet og fakultetsledelsen. René har i en årrække været en del af fakultetets udvalg for forskning, ligestilling og diversitet, og som sektionsleder en del af institutledelsen på Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, så han træder ind i sin nye rolle med et solidt kendskab til fakultetets strategiske retning og prioriteringer. Og så har han nogle stærke kompetencer inden for den tværvidenskabelige forskning, som jeg er sikker på, at vi får megen glæde af på fakultetet,” siger Thomas Pallesen.