Hvordan kan vi sikre en mere ligelig vaccine-fordeling til verdens lande?

Ifølge ny forskning fra lektor i statskundskab Andreas Albertsen kunne løsningen være en vaccineskat, som køberne af vaccinerne betaler, og som videregives til WHO’s vaccinedistributionsprogram COVAX.

Foto: Unsplash

I Danmark og flere andre rige lande er vi i fuld gang med at vaccinere børn mod covid-19, en tredje dosis er også på vej til mange, mens folk i verdens fattige lande knapt har fået deres første dosis af vaccinen. Hvordan kan vaccinerne distribueres på en mere retfærdig måde verden over? 

Det spørgsmål har lektor i statskundskab Andreas Albertsen sat sig for at undersøge nærmere.  Hans bud på en løsning er netop udkommet i tidsskriftet Journal of Medical Ethics.  

“For hver vaccine, som er solgt, burde en brøkdel af prisen sættes til side for at skabe en mere retfærdig vaccinedistribution. Firmaet, som sælger vaccinen, er ansvarlig for, at vaccineskatten overføres til COVAX,” siger Andreas Albertsen og tilføjer: 

“Den mest retfærdige måde at udføre vaccineskatten på er en progressiv måde, hvor højindkomstlande betaler mere end mellemindkomstlande. Lavindkomstlande kunne fritages for skatten.” 

  

Fakta om studiet

Kontakt

Andreas Albertsen, 
lektor i statskundskab ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet 
E-mail: aba@ps.au.dk 
Telefon: 60917332