Han fik den store avislæser-eksamen

Jeppe Tranholm-Mikkelsen blev cand.scient.pol fra Aarhus Universitet i 1992 og har siden haft flere topstillinger som ambassadør i Kina og generalsekretær i Rådet for den Europæiske Union. I dag er han departementschef i Udenrigsministeriet og Årets Alumne på Aarhus BSS.

Dekan Thomas Pallesen (tv) og Årets Alumne på Aarhus BSS, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, departementschef i Udensrigsministeriet. Foto: Jens Hartmann Schmidt, AU Foto

”Den dag, vi startede på statskundskabsstudiet, var vi samlet i det, der dengang hed Økonomisk Kantine og blev budt velkommen af daværende lektor Søren Risbjerg Thomsen (senere professor, red.), som sagde: ”Jeg ved egentlig ikke, hvad I kan bruge det her studie til, men I bliver rigtig gode til at læse aviser.” Og det var rigtigt. Jeg har læst rigtig mange aviser siden, og det gør jeg stadig.” 

På det tidspunkt lå det ikke i kortene, at Jeppe Tranholm-Mikkelsen skulle blive embedsmand. 

”Måske journalist eller noget i den retning. Men det skulle være noget med udenrigspolitik, noget internationalt. Det var det, der trak. Nok fordi vi i min familie altid var meget internationalt orienteret. Hver dag kl. 17.10 blev der tændt for radioen, stillet ind på P1, og så hørte vi programmet ”Udefra”,” fortæller Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der er født i Aden i Yemen, hvor faren var missionær og moren ledede en pigeskole. 

Diffus faglighed 

Da Jeppe Tranholm-Mikkelsen otte år efter studiestart forlod Aarhus Universitet igen med det, som han selv kalder ”den store avislæser-eksamen”, gik der ikke længe, før han fik ansættelse som fuldmægtig i Udenrigsministeriet, der sammen med Statsministeriet og EU har været Jeppe Tranholm-Mikkelsens arbejdsgivere gennem hele karrieren. 

Statskundskabsstudiet gav en bred generalistuddannelse, som har været et godt fundament gennem karrieren, mener han. 

”Det er måske en lidt diffus faglighed, man kommer med, men man lærer blandt andet at håndtere store mængder stof, og vi blev undervist sammen med både økonomerne og juristerne, som vi også delte fysiske rammer med. På den måde kunne man føre en kvalificeret debat om mange emner uden at være ekspert,” siger Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der selv kan bevidne, at en uddannelse i statskundskab fra Aarhus Universitet er i høj kurs både herhjemme og i udlandet. 

Da Jeppe Tranholm-Mikkelsen var ambassadør i EU, skulle han overbevise en tysk generaldirektør i Kommissionen om, at denne skulle ansætte en dansker. Han nåede dog ikke meget længere end til at fortælle, at danskeren var uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet. 

”Så behøver du ikke sige mere. Han er ansat,” havde den tyske generaldirektør sagt. 

Mere end uddannelse 

Det var imidlertid ikke kun uddannelse, som Jeppe Tranholm-Mikkelsen fik med sig, da han dimitterede fra Aarhus Universitet. 

Undervejs i studiet var han også instruktor, hvor han underviste i FLAPS (Fremmede Landes Politiske Systemer), for som han siger: 

”Man lærer meget, når man skal lære fra sig.” 

Som instruktor havde han eget kontor, 311 i bygning 1331, hvor også de øvrige instruktorer sad. Og her var særligt én, som Jeppe Tranholm-Mikkelsen, husker tydeligt: Birgitte Karnøe Frederiksen. 

”Hende er jeg i dag gift med, og sammen har vi to børn.” 

CV – Jeppe Tranholm-Mikkelsen 

Født d. 30. oktober 1962 

Uddannelse 

1992: Cand.scient.pol., Aarhus Universitet 

1990: MSc (International Relations), London School of Economics 

Ansættelser 

2022: Departementschef i Udenrigsministeriet                 

2015: Generalsekretær, Rådet for den Europæiske Union 

2010: Ambassadør, fast repræsentant ved EU 

2007: Ambassadør i Kina, sideakkrediteret i Mongoliet og DPRK 

2003: Ambassadør, stedfortrædende fast repræsentant ved EU 

2001: Kommitteret, Statsministeriet 

2001: Kontorchef, Udenrigsministeriet 

1998: Chefkonsulent, Statsministeriet 

1995: Ambassadesekretær, Danmarks faste repræsentation ved EU 

1992: Fuldmægtig, Udenrigsministeriet