Her kan du læse mere om hvordan du deltager i eksperimenter
Du bliver betalt for det
Alle deltagere, som er rekrutteret via vores rekrutteringssystem (Sona), bliver kompenseret for den tid, de bruger på at deltage i studier og eksperimenter. Vi anbefaler at forskerne betaler hvad der svarer til ca. 110 kr. i timen. Du kan enten blive betalt via bankoverførsel, gavekort, lodtrækning eller en anden form for betaling. Beløbet kan også afhænge af hvordan du løser opgaven i eksperimentet.
Forskere, som rekrutterer uden for vores rekrutteringssystem, vælger selv, hvordan deltagerne kompenseres.
Det er spændende og du ved aldrig, hvad der sker
Eksperimenterne er meget forskellige og der er sjældent to oplevelser, der er ens. Studierne handler om menneskelig adfærd og kognition, og som forsøgsdeltager vil du ofte møde opgaver foran en computer såsom problemløsning, spørgeskemaer, beslutningstagning og meget andet. Nogle studier bruger også forskellige former for teknologi som f.eks. eye tracking eller virtual reality. Der vil altid være en generel beskrivelse af studierne på vores deltagelses side, hvor du kan læse om de forskellige studier inden du tilmelder dig.
Opret dig i deltagersystemet her.
Du hjælper forskerne på AU
Alle forskere på Aarhus Universitet har adgang til COBE Lab og det er deres forskning, der bliver udført her. Når forskerne skal udføre deres undersøgelser har de brug for en stor gruppe af deltagere for at deres resultater bliver så valide som muligt. Din deltagelse betyder derfor meget for forskerne.
Alle personer over 18 år kan deltage
Det er muligt for alle personer over 18 år at deltage i vores studier. Du behøver ikke at være studerende.
Du skal have et dansk CPR-nummer
Langt de fleste studier kræver at du har et dansk CPR-nummer. Det skyldes at udbetalingen af penge til din bankkonto eller udleveringen af gavekort kræver et CPR-nummer som dokumentation til revisionen.
Det er en fordel at have en nemkonto
Mange studier bliver betalt via bankoverførsel gennem universitetets lønsystem og dette er som udgangspunkt kun muligt gennem et CPR-nummer og en nemkonto.
Her er en step-by-step vejledning til hvordan du kommer godt i gang med at deltage i eksperimenter og studier i COBE Lab.
Når du møder op til eksperimentet vil du blive spurgt om dit SONA ID. Forskerne i COBE Lab kender hverken til dit navn eller din email adresse. De kender dig kun som dit SONA ID. Det er derfor meget vigtigt at du husker dit SONA ID eller har det skrevet ned, så du hurtigt kan finde det frem.
Dit SONA ID er automatisk genereret af vores deltagersystem og du kan derfor ikke ændre i den.
Find dit SONA ID
1. Log ind i deltagersystemet med dit brugernavn og adgangskode (brugernavn og SONA ID er ikke det samme)
2. Klik på 'My Profile' i øverste højre hjørne.
3. Du vil se en 4 eller 5-cifret kode under 'Identity Code'. Du har nu fundet dit SONA ID.
4. Når du tilmelder dig et studie vil du modtage en email bekræftelse. Dit SONA ID vil du også kunne finde i denne bekræftelse.
Du skal ALTID huske at melde afbud, hvis du ikke kom komme til et eksperiment. Det kan du gøre ved at annullere din tilmelding på hjemmesiden eller på app'en. Hvis det er for sent at melde fra, skal du sende en mail til forskerne på projektet. Deres information finder du under beskrivelsen af studiet, hvor du er tilmeldt. I nødstilfælde kan du også skrive til cobelab@au.dk
Hvis du flere gange ikke møder op uden at melde afbud deaktiveres din bruger
Hvis du ikke melder afbud og ikke dukker op til en session vil du blive markeret med en 'unexcused no-show'. Får du mere end 1 unexcused no-show bliver din konto deaktiveret. Forskerne bruger mange ressourcer og tid på at planlægge sessioner og dit fravær kan betyde at en session må aflyses. Det er selvfølgelig helt okay at blive syg eller forhindret, men husk nu at informere om det! Hvis du melder afbud bliver du markeret som en 'excused no-show' og har mulighed for at tilmelde dig studiet igen.