Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning

Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.

Foto: Adobe Stock

Kan man samle forskning i så forskellige sygdomme som eksempelvis diabetes, hjerte-kar-sygdomme, psykiatriske lidelse og ufrivillig barnløshed? Svaret er ja, hvis man fokuserer forskningen på at indsamle og analysere store mængder data fra såvel danske som udenlandske registre og biobanker og dermed blive klogere på blandt andet risikofaktorer, sammenhænge, mønstre, behandling og konsekvenser. 

Og det er netop det, som et nyt internationalt pionercenter, The Pioneer Centre for SMARTbiomed (Statistical and computational Methods for Advanced Research to Transform Biomedicine), vil gøre. 

Pionercentret får tre hovedformål: 

  • At samle multidisciplinære forskerteams, der skal udvikle nye metoder til at analysere biomedicinske data. 

  • At udvikle dataplatforme og software for biomedicinsk forskning, der tager udgangspunkt i reelle medicinske problemstillinger, og som er nemt anvendelige. 

  • At etablere et internationalt førende lærings- og karrieremiljø inden for forskning i sundhedsdata. 

Leder af pionercentret SMARTbiomed bliver professor Naomi Wray, University of Oxford. Hun vil desuden indtræde i en stilling på Aarhus Universitet. 

“At samle store mængder biomedicinske data og bruge dem til at forbedre sygdomsbehandling kræver både medicinske, statistiske og beregningsmæssige tilgange. SMARTbiomed vil samle en kritisk masse af internationale forskere, der forstår at stille de rigtige spørgsmål, som forstår kompleksiteten i data, og som kan oversætte det hele til avanceret behandling af lidelser, som er udbredte i samfundet,” siger Naomi Wray. 

SMARTbiomed forankres på Aarhus Universitet, og her glæder rektor Brian Bech Nielsen sig over, at det er lykkedes at få samarbejdet etableret. 

”Indsamling og analyser af sundhedsdata i den skala er vigtigt for vores forståelse og behandling af sygdom. Derfor tager den internationale sundhedsforskning et stort skridt fremad med etableringen af dette nye pionércenter. Jeg er både glad og stolt over, at netop Aarhus Universitet skal huse dette enestående samarbejde mellem tre stærke internationale universiteter,” siger Brian Bech Nielsen. 

SMARTbiomed er blevet en realitet på initiativ af Uddannelses- og Forskningsministeriet og takket være en samlet donation på 250 mio. kr. fra henholdsvis Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Carlsbergfondet og Danmarks Grundforskningsfond. 

Senior Vice President i Lundbeckfonden, Jan Egebjerg, siger: 

”SMARTbiomed er endnu et stærkt eksempel på, hvordan en samlet indsats mellem offentlige og private fonde kan løfte et basalt forskningsfelt, i dette tilfælde til gavn for en række biomedicinske forskningsområder. Samtidigt tror vi på, at tværfaglighed og internationalt samarbejde er nødvendigt for at styrke dansk forskning til at kunne løse komplekse globale sundhedsproblemer.”

Fakta: 

  • Centrets navn: The Pioneer Centre for Statistical and computational Methods for Advanced Research to Transform Biomedicine (SMARTbiomed). 

  • Samarbejde mellem University of Oxford (UO), Københavns Universitet (KU) og Aarhus Universitet (AU). 

  • Hjemsted: Aarhus Universitet (Center for Registerforskning, Aarhus BSS). 

  • Ledelse: Naomi Wray (centerleder), OU og AU, Erin Gabriel, KU, Chris Holmes, UO, Peter Visscher, UO, Cecilia Lindgren, UO, Preben Bo Mortensen, AU, Bjarni Vilhjálmsson, AU. 

  • Pionercentre er en ambitiøs national satsning, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har taget initiativet til. Etableringen sker i tæt samarbejde (og samfinansiering) mellem uddannelses- og forskningsministeren, Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden og universiteter i Danmark. 

  • SMARTbiomed er finansieret med i alt 250 mio. kr. 

For yderligere oplysninger: 

Centerleder Naomi Wray, University of Oxford/Aarhus Universitet: naomi.wray@psych.ox.ac.uk  

Rektor Brian Bech Nielsen, Aarhus Universitet: +45 23 38 23 49, rector@au.dk  

Senior Vice President Jan Egebjerg, Lundbeckfonden: + 45 39 12 80 06 / +45 21 19 37 13, je@lundbeckfonden.com 

Pressetelefonen, Aarhus BSS: 93 52 24 44, presse.bss@au.dk