Nabanita Datta Gupta bliver økonomisk vismand

Professor i økonomi Nabanita Datta Gupta fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet er udnævnt som ny økonomisk vismand i De Økonomiske Råd.

18.12.2019 | Ingrid Marie Fossum

Nabanita Datta Gupta

Nabanita Datta Gupta er arbejdsmarkedsøkonom og forsker især i kønsforskelle på arbejdsmarkedet, familieøkonomi, pensionssystemer og tilbagetrækning fra arbejdet samt forholdet mellem sundhed og arbejde. Foto: Aarhus BSS Kommunikation og Eksterne Relationer

Finansminister Nicolai Wammen har udnævnt professor i økonomi Nabanita Datta Gupta fra Aarhus BSS til ny økonomisk vismand i De Økonomiske Råd. Hun er hermed i fint selskab med en række andre økonomer fra Aarhus BSS, der tidligere har været vismænd: Michael Rosholm, Nina Smith, Peder J. Pedersen, Ebbe Yndgaard, J. Vibe-Pedersen og Søren Gammelgård, og overvismænd: Michael Svarer, Torben M. Andersen, Claus Vastrup, Karsten Laursen og Hans E. Zeuthen.

I De Økonomiske Råds formandskab erstatter Nabanita Datta Gupta og Jakob Roland Munch fra Københavns Universitet de to afgående medlemmer, overvismand Michael Svarer og Torben Tranæs fra VIVE, og formandskabet består nu af Carl-Johan Dalgaard (overvismand) og Lars Gårn Hansen, begge fra Københavns Universitet, samt Jakob Roland Munch og Nabanita Datta Gupta.

”Det er en stor ære og en enormt vigtig opgave. Jeg glæder mig til at følge landets økonomiske udvikling på tæt hold. Jeg har forsket bredt om velfærdsstatens økonomiske politik og det er denne viden om samspillet mellem individer, institutioner og økonomien, som jeg bringer med til posten,” siger Nabanita Datta Gupta.

Nabanita Datta Gupta er arbejdsmarkedsøkonom og forsker især i kønsforskelle på arbejdsmarkedet, familieøkonomi, pensionssystemer og tilbagetrækning fra arbejdet samt forholdet mellem sundhed og arbejde.

Nabanita Datta Gupta har en ph.d.-grad i økonomi fra Cornell University i USA fra 1992 og var adjunkt på New Jersey Institute of Technology og gæsteunderviser ved Cornell University i perioden efter. I 1995 blev hun ansat som lektor ved daværende Handelshøjskolen i Aarhus (nu Aarhus BSS), og efter en periode fra 2004 til 2009 som forskningsprofessor ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI, nu en del af VIVE) vendte hun tilbage til Aarhus BSS som professor i økonomi i 2009, hvor hun har været ansat siden.

Udover at være forsker og underviser i økonomi på Aarhus BSS er Nabanita Datta Gupta også tilknyttet det tyske IZA - Institute of Labor Economics og affilieret forsker ved Trygfondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet. 

Nabanita Datta Gupta har været rådsmedlem ved Danmarks Frie Forskningsfond | Samfund og Erhverv i årene 2007-2012 og medlem af Pensionskommissionen i 2014-2015.

Privat er hun gift med professor i økonomi Bent Jesper Christensen fra Aarhus BSS og har tre børn på 17, 22 og 25 år.

Finansminister Nicolai Wammen udtaler i en pressemeddelelse fra Finansministeriet:

”De økonomiske vismænd spiller en vigtig rolle i samfundsdebatten. Med faglige og relevante analyser er de med til at kvalificere den økonomisk-politiske debat, og som uafhængig finanspolitisk vagthund har de en central rolle i forhold til overvågningen af de offentlige finanser.

Jeg ønsker den nye formand Carl-Johan Dalgaard og de nye medlemmer Jakob Roland Munch og Nabanita Datta Gupta tillykke med udnævnelserne og vil samtidig gerne sige mange tak til afgående formand Michael Svarer og medlem Torben Tranæs for deres store engagement i rådets arbejde. De har i høj grad bidraget til at styrke og kvalificere den offentlige debat.” 

FAKTA

  • De Økonomiske Råd består af Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd. Rådene har til opgave at "følge landets økonomiske udvikling" og "belyse samspillet mellem økonomi og miljø".
  • De to råd ledes af et fælles formandskab af fire uafhængige økonomer kaldet "de økonomiske vismænd". Formanden for formandskabet kaldes overvismanden.
  • Formandskabet for De Økonomiske Råd leverer uafhængige analyser af dansk økonomi. Analyserne fungerer som et uafhængigt indspark i beslutningsgrundlaget for den økonomiske politik (kilde www.dors.dk).
  • Læs mere om De Økonomiske Råd
  • Læs mere om Nabanita Datta Gupta
Navne