Institut for Statskundskab nummer et i verden

Aarhus Universitet er kåret som verdens bedste forskningsinstitution inden for offentlig forvaltning.

Institut for Statskundskab Foto: AU

På forskningsfeltet offentlig forvaltning (’Public Administration’), topper Aarhus Universitet igen i år den internationalt anerkendte verdensrangliste ’Academic Ranking of World Universities’, også kendt som Shanghai-listen.

Forskningsfeltet er en del af Institut for Statskundskab på Aarhus BSS.

”Det er særdeles imponerende, at vi på dette felt placeres helt i top foran meget stærke universiteter som fx Harvard og Stanford i USA. Der er grund til at ønske instituttet og fakultetet et stort tillykke,” siger rektor Brian Bech Nielsen fra Aarhus Universitet.  

Shanghai-listen rangerer 1800 universiteter på tværs af 93 lande og inden for 54 forskningsområder. 2021-rangeringen af de forskellige områder er netop offentliggjort. Store amerikanske universiteter tager førstepladsen på 30 områder, mens flere kinesiske universiteter vinder frem og tager 13 førstepladser. Europa fører på 9 områder, og Danmark altså på ét af dem.

”Succesen skyldes i mine øjne ikke mindst, at Institut for Statskundskab har evnet at udvikle og fastholde usædvanligt stærke interne talenter, og samtidig har kunnet tiltrække kapaciteter udefra til det attraktive miljø på instituttet, der er kendetegnet ved en både skarp og konstruktiv kritik af hinandens arbejde,” siger Thomas Pallesen, dekan på Aarhus BS.

Inden for statskundskab generelt (’Political Sciences’) ligger Aarhus Universitet også i international topklasse og har flyttet sig markant inden for de seneste år. Alene siden sidste år rykker statskundskab fem pladser frem på verdensplan fra nummer 16 til nummer 11. Danmark overhaler dermed også på det felt nogle af de amerikanske topuniversiteter.

Ifølge lederen af Institut for Statskundskab skyldes det, at instituttet står meget stærkt inden for en række områder, eksempelvis politisk meningsdannelse og adfærd, politisk psykologi, politiske partier, demokrati og autokrati og politisk teori.

”Selv her i Aarhus kan det være svært at beholde begge ben på jorden. Men egentlig prøver vi bare at satse på kvalitet og på at bidrage til såvel den internationale forskningslitteratur som at være med til at løse små og store samfundsproblemer. Jeg har et exceptionelt stærkt og bredt hold af forskere på instituttet, og vi satser på at være med, hvor det sker. Eksterne bevillinger fra blandt andet Danmarks Frie Forskningsfond, Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet og Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har muliggjort realiseringen af forskningsprojekter på et meget højt niveau,” siger professor Peter Munk Christiansen, som er leder af Institut for Statskundskab på Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

Samlet set er Aarhus Universitet placeret som nummer 69 i verden ud af de 1800 rangerede universiteter. Placeringen inden for hvert af de 54 forskningsområder, varierer mellem nummer 1 og 400.

Institut for Statskundskab på Aarhus BSS trækker Aarhus Universitet op ad ranglisten med førstepladsen inden for offentlig forvaltning og 11.-pladsen inden for statskundskab. Dernæst følger landbrugsvidenskab som nummer 15 og klinisk medicin som nummer 23.