Nyt forskningscenter vil hjælpe mindre virksomheder med at vokse

Alle er enige om SMV’ernes udviklingspotentiale, og erhvervsfremmesystemet skyder hvert år millioner efter SMV’erne for at styrke væksten. Men reelt er der ingen dokumenteret viden om, hvordan man bedst styrker vækst og udvikling i SMV’erne. Det vil det nye Center for Små og Mellemstore Virksomheder på Aarhus Universitet lave om på - i tæt samarbejde med SMV’erne selv.

Mens landets små og mellemstore virksomheder har masser af både potentiale og udfordringer, findes der reelt meget lidt dokumenteret viden om, hvordan man skaber udvikling, vækst og arbejdspladser hos landets SMV’er. Mange bukker under, andre stagnerer og nogle vækster.

Derfor samler forskere fra Aarhus BSS - Aarhus Universitet nu kræfterne i et nyt forskningscenter, Center for Små og Mellemstore Virksomheder, som via tæt dialog med SMV’erne vil generere viden, der virker. Og ikke mindst dokumentere, at det virker.

De foreløbige resultater præsenteres på åbningskonferencen "Her er de nye veje til vækst for SMV'erne" den 24. november 2015.

Patienterne afprøver medicinen

Udviklingen i SMV’erne og forskernes dokumentation heraf sker bl.a. gennem det treårige udviklingsforløb for SMV’erne kaldet Vidensforum. Her ”afprøver” de deltagende virksomheder en udviklings- og vækstmodel over 3 år, som kombinerer løbende sparring i virksomheden, læringsmoduler og netværk. Teamet består af eksperter fra PwC og Nykredit samt forskere fra Aarhus Universitet.

Forskerne følger nøje med undervejs og dokumenterer, hvilke faktorer, både personlige og forretningsmæssige, som har betydning for virksomhedernes vækst og udvikling. Den viden, som genereres, formidles tilbage til SMV’erne og bliver også videregivet til SMV’ernes bestyrelsesmedlemmer via Aarhus Universitets Bestyrelsesuddannelse med fokus på små og mellemstore virksomheder.

Derudover har SMV-centeret fokus på, hvordan de juridiske rammevilkår påvirker SMV’ernes udvikling og vækst. Centeret vil dermed være med til at skabe et bedre fundament for politiske beslutninger rettet mod at sikre SMV’er de bedste rammebetingelser.

Mange tiltag suser hen over hovedet på SMV’erne

Professor Mette Neville, som leder det nye Center for Små og Mellemstore Virksomheder, er selv ud af en ejerlederfamilie. For hende er kommunikation og udvikling i øjenhøjde med SMV’erne et absolut mantra. Det skal foregå på i dialog og på deres banehalvdel, siger hun.

”Viden skabes bedst i dialog og samarbejde med dem, der skal bruge den – så enkelt er det. Vi skal forske i præcis de problemstillinger, der er relevante for SMV’erne og vi skal skabe redskaber, der er skræddersyet til deres behov. Mange af de ting, som er vigtige for store virksomheder, er i princippet også vigtige for SMV’erne. Men langt de fleste værktøjer til fx innovation af forretningsmodeller, strategi og risikostyring er primært designet til de store virksomheder. Det skal ned i øjenhøjde, og generelt skal udviklingen og læringen helst ske helt tæt på SMV’ernes dagligdag. De har simpelthen ikke tid eller ressourcer til andet, og dermed sker udviklingen ikke,” forklarer Mette Neville.

Hvad er effekten af midler til erhvervsfremme?

Mette Neville holder ofte oplæg for erhvervsorganisationer rundt om i landet omkring barriererne for udvikling og vækst i SMV’erne. Næsten hver gang oplever hun fonde og organisationer, som virkelig ønsker at styrke det lokale erhvervsliv og som også har pengene. Problemet er, at de ikke ved, hvordan de får mest valuta for pengene. Intentionen er god, men dokumentationen for, hvordan man bedst kan styrke SMV’erne, er mangelfuld.

”Danmark har mange små, sunde virksomheder, som har svært ved at bryde igennem vækstlaget, selvom de har potentialet. I 2014 – 2020 er der afsat flere milliarder til styrkelse af vækst og innovation i SMV’er. Det er vigtigt, at pengene bruges der, hvor de giver størst værdi for virksomhederne. Den viden mangler fortsat. Ved etablering af et stærkt tværfagligt forskningscenter vil vi skabe viden om, hvordan man bedst kan styrke SMV’erne og dermed være med til at sikre, pengene skaber reel værdi i SMV’erne, siger Mette Neville.

Forskningsresultater præsenteres ved åbningskonference

Centerets forskere løfter sløret for de foreløbige resultater ved en åbningskonference 24. november 2015. Læs mere om aktiviteterne i Center for Små og Mellemstore Virksomheder

 

Kontaktoplysninger

  • Professor Mette Neville
    Leder af Center for Små og Mellemstore Virksomheder
    School of Business and Social Sciences, Aarhus Universitet
    Mail: men@law.au.dk
    Tlf.: 3020 1870 (send venligst en sms først)

Deltagere i det 3-årige udviklingsforløb, Vidensforum:

  • Kaare Egelund Schmidt, ejer af Scanex (tlf.: 25292102): 
    Har undervejs i forløbet indset, hvor hans egen styrke og passion lå og har derfor ansat en ny direktør i stedet for sig selv og ændret forretningsmodellen for at få mere fokus på kunderne. Det har skabt stor vækst og udvikling hos Scanex.
  • Martin H. Zielke, direktør i Simply Cooking (tlf.: 21637027): 
    Virksomheden er vokset til dobbelt størrelse i forløbet, både kunde- og medarbejdertilfredsheden er vokset, og Martin er ifølge ham selv blevet en bedre og langt mere overskudsagtig leder.

Deltagere på bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder:

  • Pernille Hjortkjær, direktør i PE3A BusinessAntropologi (tlf.: 23361721): 
    Er selv ejerleder og har som 38-årig sat et mål for sig selv om, at hun om ti år vil leve af at sidde i bestyrelser. Ikke for at spise gode frokoster og hæve fede checks, men fordi bestyrelser rummer så stort et udviklingspotentiale og udgør enorm strategisk værdi, at det kribler i fingrene på hende for at være med i processen. Hun har netop fået sin første bestyrelsespost.
  • Jan Holm, sekretariatsleder i ASNET Board, et bestyrelsesnetværk af professionelle bestyrelsesmedlemmer, bredt forankret i danske SMV’er (tlf.: 22607517): Arbejder i det daglige for at hjælpe danske virksomheder med at få etableret en professionel bestyrelse og ad denne vej få styrket selskabets ledelse. Arbejdet omfatter praktisk hjælp til at få afdækket kompetencebehovene og praktisk hjælp til at gennemføre søgning og udvælgelse af kandidater. Derfor har han selv taget bestyrelsesuddannelsen med fokus på SMV’er og vil arbejde på, at flere bestyrelsesmedlemmer gør det samme.