AU uddeler sin næste videnskabspris

Professor Karl Anker Jørgensen og professor Torben Iversen modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2016. Ved den højtidelige ceremoni i Aulaen blev fem talentfulde ph.d.er også hædret. Arrangementet bød på traditionsrige taler, tankevækkende forskningsformidling – og tysk heavy metal.

”I dag fejrer vi evnen til at søge de dybere sammenhænge. For det er derved, at kemiske reaktioner bliver til nye landvindinger, socioøkonomiske teorier fører til nye samfundsindsigter og abstrakte ideer åbner nye og meningsfulde sammenhænge.”

Sådan sagde rektor Brian Bech Nielsen i sin indledende tale, da Aarhus Universitets ældste og vigtigste forskningspris - Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris – blev uddelt i en festpyntet aula onsdag d. 25. maj.

Kemi og politisk økonomi
Prismodtagerne er professor i kemi Karl Anker Jørgensen og professor i politisk økonomi Torben Iversen. Hver prismodtager fortalte efter overrækkelse af prisen kort om deres forskning.

Karl Anker Jørgensen indledte med udsagnet ”Der er kemi i alt” og førte herefter tilhørerne gennem en farverig rejse i kemiens verden, der blandt andet inkluderede videoklip med det tyske metal-band Rammstein.

Professor Torben Iversen blev præsenteret af sin gamle studiekammerat, dekan fra Aarhus BSS, Thomas Pallesen. Herefter holdt han et tankevækkende foredrag om politisk økonomi, hvori han argumenterede for, at den stigende ulighed i samfundet er en trussel mod demokratiet. En ganske svag accent afslørede, at Torben Iversen har boet i USA siden 1980’erne.

Ph.d.er blev hædret
Til ceremonien blev Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-priser uddelt til fem talentfulde ph.d.er, der forsker i så forskellige emner som engelsk dramatik, smeltende isskjolde, etnicitetsbegreber, HIV samt arbejds- og ansættelsesret.

Én af prismodtagerne er Anne Sophie Haarh Refskou, der holdt et kort oplæg om sin forskning i medfølelse i Shakespeares teaterstykker.

”Det betyder rigtig meget for mig at få denne pris, for den er et skulderklap og en anerkendelse af min forskning. Til daglig sidder man som ph.d.-studerende meget alene, så det er også sjovt at komme ud og dele min forskning med andre på denne måde,” siger Anne Sophie Haarh Refskou, der er færdig med sin ph.d. og i dag arbejder med undervisning på forskellige universiteter i London.