Executive Insights er Aarhus BSS's årlige konference for ledere i det private og det offentlige. Konferencen stiller skarpt på aktuelle udfordringer og giver dig den nyeste forskningsbaserede viden og forskellige perspektiver på årets tema. Keynotes leveres af Danmarks førende virksomhedsledere og fakultetets topforskere.
Aarhus BSS er Aarhus Universitets erhvervs- og samfundsvidenskabelige fakultet. Alle fakultetets seks institutter er repræsenterede på Executive Insights.
Årets tema er: Sustainable Businesses and Sustainable Societies
Poul Due Jensen
CEO, Grundfos
Skal virksomhedernes fokus på bæredygtighed været drevet af værdier eller profit? Hos Grundfos, der lever af at sælge pumpeløsninger og vandteknologi, går de to ting hånd i hånd. Siden starten for snart 80 år siden har bæredygtighed og ønsket om at gøre en positiv forskel for verden været den altoverskyggende drivkraft for virksomheden. Det er den stadig i dag, hvor Poul Due Jensen, tredje generation af Due Jensen-familien, står i spidsen for Grundfos.
Michael Svarer
Professor, Institut for Økonomi
Aarhus BSS
Hvilke balancer mellem økonomisk vækst og bæredygtighed i forbindelse med grønne skattereformer, skal vi som land være opmærksom på i jagten på klimagevinster? Som leder af en ekspertgruppe, der rådgiver den danske regering om CO2-beskatning, belyser Michael Svarer hvordan økonomiske instrumenter kan fremme den grønne omstilling og samtidig sikre samfundsøkonomisk effektivitet. Desuden fokuseres der på de udfordringer og muligheder, der opstår, når bæredygtig udvikling integreres i økonomisk politik.
Katrine DiBona
Corporate Vice President for Global Public Affairs and Sustainability, Novo Nordisk
Novo Nordisk er i ekstrem vækst og flere og flere patienter får behandling mod livstruende sygdomme. Men væksten kommer også med en udfordring for klima og miljø, når virksomheden øger sin produktion. Det er en del af Novo Nordisks DNA at være en bæredygtig virksomhed og dilemmaet mellem vækst og bæredygtighed er ikke sort-hvidt – for med vækst og størrelse kommer også ressourcer til innovation inden for fx CO2- og plastik.
Carsten Jensen
Professor, Institut for Statskundskab
Aarhus BSS
De seneste år har der raset en debat om betydningen af den stigende økonomiske ulighed, der kan iagttages i mange demokratier rundt omkring i verden. Det fremføres ofte, at ulighed kan udgøre en risiko for et samfunds sociale og politiske sammenhængskraft. Ulighed udgør ganske enkelt en trussel mod demokratiet. Men hvad ved vi egentlig om ulighedens betydning for demokratiet? Og er demokratiet måske selv med til at skabe uligheden?
Helle Østergaard,
CEO, Danske Commodities
Kloden er rekordvarm, og den globale CO2-udledning fortsætter med at stige.
Verden kalder på en grøn omstilling, men samtidig er værdien af vedvarende energi under pres. I Danmark er der sat ny rekord for negative strømpriser, og i Tyskland og Holland er prisen på solcellepaneler faldet så meget, at de bliver brugt som hegn i villakvarterer.
CEO i Danske Commodities Helle Østergaard Kristiansen stiller skarpt på nogle af de største udfordringer forbundet med den grønne omstilling og forklarer, hvordan både energiproducenter, klimaaktivister og energihandlere kan være med til at bane vejen for mere vedvarende energi.
Årets tema, Sustainable Businesses and Sustainable Societies, tager livtag med samfundets stigende krav og forventninger til, at virksomheder og offentlige instanser skal bidrage til en grøn omstilling. At finde balancen mellem vækst og bæredygtighed kan være både en vanskelig og ressourcekrævende opgave for virksomheder og de ledere, som har ansvaret.
Hør, hvordan Grundfos, Novo Nordisk og Danske Commodities vender bæredygtighed til deres fordel og bliv klogere på, hvad professorerne Carsten Jensen og Michael Svarer fra Aarhus BSS kan fortælle om sammenhængene mellem økonomisk ulighed, økonomisk bæredygtighed og den grønne omstilling.
Moderator: journalist Mette Waldsted Vestergaard
Vælg ét af de tre spor og sæt dit præg på dagens program. Det er ikke muligt at skifte spor mellem første og andet oplæg.
Vita Ligaya Dalgaard
Lektor, Psykologisk Institut
Trivsel blandt ledere og medarbejdere er afgørende for sunde organisationer og er et vigtigt fundament for en bæredygtig samfundsmæssig udvikling. Det forudsætter, at organisationer skaber rammerne for et godt psykosocialt arbejdsmiljø, og at ledere er klædt på til at adressere trivsel. Vi sætter her fokus på health-oriented leadership som en ledelsesform, der retter sig mod både medarbejdernes og lederens egen trivsel. Du vil få indblik i, hvad du som leder kan gøre for aktivt at arbejde med trivsel i din organisation, samt hvilke hæmmende og fremmende organisatoriske faktorer, der har betydning.
Mikkel Bennedsen
Lektor, Institut for Økonomi
I 1849 beskrev den skotske filosof og historiker Thomas Carlyle økonomi som den Dystre Videnskab. 160 år senere fremsatte den amerikanske økonom Martin Weitzman det Dystre Teorem, et matematisk resultat, som beskriver, hvordan traditionel økonomisk beslutningsteori baseret på cost-benefit-analyser slår fejl, når beslutningerne har potentielle eksistentielle omkostninger, såsom de mulige konsekvenser af klimaforandringerne.
I dette oplæg vil vi diskutere, hvilken plads økonomisk teori har i en dyster tid, når de mulige omkostninger ved en beslutning er usikre, men potentielt katastrofale. Vi vil skitsere alternativer til den konventionelle økonomiske tilgang og udforske betydningen for samfundet og dets beslutningstagere.
Mads Leth Jakobsen
Lektor, Institut for Statskundskab
Vi har alle en interesse i, at den globale opvarmning ikke løber løbsk. Men hverken individer eller organisationer kan i sig selv gøre en afgørende forskel. Ledelse er en måde at få os alle til alligevel at handle for det fælles bedste. I denne session præsenteres ledelsesstrategier, som danske ledere kan anvende til at lede klimaudfordringen i forhold til borgere, virksomheder og offentlige organisationer og samfundet som helhed.
Maja Due Kadenic
Lektor, Institut for Forretningsudvikling og Teknologi
En samfundsmæssig omstilling mod bæredygtighed kræver en ændring af vores energiproduktion og -forbrug. Lokale borgere spiller en afgørende rolle, idet de enten kan forhindre, forsinke eller facilitere udviklingen af energirelateret infrastruktur. Dette oplæg vil dykke ned i, hvordan borgere i forskellige europæiske lande opfatter og reagerer på omstillingen til vedvarende energi, og deres betydning for succesfuld implementering af bæredygtige energiløsninger, hvilket er værdifuldt for kommunikationsindsatser, beslutningstagere og udviklere af vedvarende energiprojekter.
Nicole Siebold
Lektor, Institut for Virksomhedsledelse
The pursuit of meaningful work, or a calling, is increasingly important as employees seek work that is personally, morally, or societally significant. Callings help people to feel a sense of purpose and fullfilment, making them one of the main reasons why individuals are satisfied with a job and experience work as worthy. As a manager, enabling more people to have a calling and experience positive work-life outcomes is crucial for contemporary organizations. Based on research in mission-driven organizations, this talk explores why callings emerge, the challenges involved in pursuing them, and the profound impact they can have on organizations and society.
Presentation in English.
Kateřina Mitkidis
Lektor, Juridisk Institut
As the EU tightens its corporate sustainability regulations, businesses of all sizes must adapt to meet new requirements for sustainability reporting and due diligence across their entire value chains. This talk will explore the strategic use of business contracts to achieve compliance with these evolving rules.
Learn when it is advisable—and when it is mandatory—to incorporate sustainability requirements into your business agreements. Gain valuable insights from the latest research and practical approaches for drafting and enforcing sustainability clauses, ensuring your company aligns with the latest EU legislation.
Presentation in English.
Laura Jensen
Seniorkonsulent
Venzo
Marianne Ehlers
Medlemschef
Krifa
Jens Clausen
Sektionschef
Patent- og Varemærkestyrelsen
Ved sidste lederkonference svarede 98 % af deltagerne, at de gik hjem med ny faglig viden.
Ved sidste lederkonference svarede 82 % af deltagerne, at de havde fået forskningsbaseret viden, de kunne omsætte til praksis i deres hverdag.
Fuglesangs Allé 4
S-bygningen (2610)
Nedre og øvre multisal
Har du spørgsmål eller ønsker betaling via faktura eller EAN, så kontakt os på:
Thomas Rygaard
Business Partner
Mail: try@au.dk
Tlf.: 40282526