Nyhed

BSS Årets Alumne 2014: Karen Frøsig

Sydbanks administrerende direktør Karen Frøsig (cand.jur. ’83) er én af de mest magtfulde kvinder i den danske bankverden. I dag blev Karen kåret som Årets alumne. »Jeg er meget stolt over at modtage denne pris. Mange ting er meget vanskelige i øjeblikket på grund af finanskrisen, og så får man pludselig denne pris. Det var så dejligt!« fortæller Karen til AU Alumni.

Foto: Lars Detlef

Sydbanks administrerende direktør Karen Frøsig (cand.jur. ’83) er én af de mest magtfulde kvinder i den danske bankverden. I dag blev Karen kåret som Årets alumne. »Jeg er meget stolt over at modtage denne pris. Mange ting er meget vanskelige i øjeblikket på grund af finanskrisen, og så får man pludselig denne pris. Det var så dejligt!« fortæller Karen til AU Alumni.

At blive administrerende direktør for Danmarks fjerdestørste bank var ikke noget, Karen sigtede efter som barn. Hun voksede op i en lille by i Jylland. »Der var kun en læge, en tandlæge og nogle advokater,« husker Karen. Først ville hun gerne læse medicin, men efter at have arbejdet som frivillig på hospitalet gik hun væk fra det igen. At arbejde i et miljø med blod og døende mennesker var ikke noget for hende. Hun besluttede sig herefter for at blive advokat. »Jeg ved godt, at det måske ikke lyder særlig gennemtænkt, men sådan går det jo bare for mange mennesker,« siger hun.   

Efter at have færdiggjort sin uddannelse arbejdede Karen som advokat i fem år. I 1986 besluttede hun sig for, at det var tid til en forandring, og hun begyndte at arbejde i den juridiske afdeling i den tidligere danske bank Privatbanken. Efterfølgende begyndte hun at arbejde for Aktivbanken, som fusionerede med Sydbank i 1994. Hun blev chef for den juridiske afdeling og fik herigennem lov til at arbejde sammen med alle bankens afdelinger og lære dem at kende. Denne tilegnede viden førte hende mod jobbet som administrerende direktør, da stillingen blev slået op. Karen: »De spurgte mig, om stillingen var noget for mig. Det føltes både dejligt og skræmmende, da de spurgte mig om det. Det er et enormt stort privilegium at få sådan en mulighed.«   

Administrerende direktør i Sydbank 
At være administrerende direktør i Sydbank betyder, at ingen dage er ens. »En dag kan jeg samarbejde med HR, fordi den del af banken oplever en udfordring. Den næste dag fokuserer jeg på bankens kredit. Og en anden dag igen beskæftiger jeg mig med vores markedsposition. Det er helt fantastisk. Det er det bedste job i verden. Du skulle tage at prøve det,« smiler hun.  

Karen blev administrerende direktør for Sydbank i 2010 midt i den danske finanskrise. Det var op til hende at lede banken igennem denne svære tid. Banken blev nødt til at skære ned og afskedige medarbejdere. Det var ikke nogen nem opgave, men Karen bliver motiveret af udfordringer. Under hendes ledelse skiftede banken fra at være en traditionel bank til en moderne bank med gode IT-systemer og ændrede arbejdsgange. Karen: »Det var selvfølgelig ikke kun min fortjeneste. Vi har en masse gode medarbejdere, som arbejder rigtig hårdt. Det er bare mig, der får æren.«   Det er noget, som Karen generelt er bevidst om. I medierne er det hende, der er ansvarlig for, hvad der foregår i Sydbank. »Man lærer at tackle det, men det er én af de sværeste ting. Det er interessant, hvad du siger, spiser, gør og hvor du tager hen. For mig har det været meget vigtigt at holde min familie ude af medierne, især børnene, for de har ikke valgt det her,« siger hun.   

Frem for alt elsker Karen sit arbejde, og hun ser frem til fremtidige udfordringer. I banksektoren er det ekstremt vigtigt både at planlægge fremad og forvente daglige ændringer. Derudover er det meget vigtigt at fokusere på kunden. Ingen kunder, ingen bank. Lige i øjeblikket betyder det at have nye og passende IT-systemer.   

Karen: »At holde en bank opdateret er et meget stort arbejde. Jeg vil gerne blive her resten af min arbejdstid. Hvis jeg får lov. Den beslutning tager man jo ikke selv,« griner hun. »Jeg låner bare banken for en stund, og så bliver jeg nødt til at give den videre til en anden.«   

Aarhus Universitet 
Karen ser positivt tilbage på sin tid på Aarhus Universitet. Hun nød studielivet og fik nogle rigtig gode venner. Derudover gav jurauddannelsen hende nogle værdifulde værktøjer til voksenlivet og forskellige måder at tænke på. Karen: »Studerende på AU er meget heldige, for det er et rigtig godt universitet. Jeg er stolt af at være alumne. En god uddannelse er det bedste, du kan få, fordi det giver dig en base for det du ønsker at gøre i livet.«    

Karen er derfor meget glad for, at hendes datter for nylig begyndte at læse jura på AU. Da hun ønskede at se sit tidligere studiested, tog hun med sin datter til en forelæsning. »Mange ting var, som de plejede at være, mens andre ting var anderledes. Da jeg tog til undervisning med hende og lyttede til diskussionerne, var det fuldstændig som om, at jeg var rejst tilbage i tiden,« siger hun. Karen har dog aldrig presset sine børn til at vælge jura. Hendes søn arbejder f.eks. i militæret. Hun synes, at hendes børn skal gøre, hvad de har lyst til. Det anbefaler hun også nuværende studerende og alumner fra AU. »Jeg synes, at det er vigtigt, at man ikke tænker på penge, når man er færdig med sin uddannelse, men på hvad man virkelig har lyst til at lave. For hvis man ikke er glad for det, man laver, så tror jeg aldrig, at man bliver særlig god til det.« Hun er enig i, at det måske lyder lidt sjovt, når det kommer fra én med en høj stilling i finanssektoren, og hun tilføjer: »Jeg tror, at mange unge mennesker i dag bliver nødt til at tænke over, hvad skal jeg læse, og hvilken type job kan jeg så få? Det er lidt trist; for det er så vigtigt, at du gør noget, som du virkelig brænder for. Du bliver den bedste person , hvis du vågner om morgenen og tænker, dejligt, jeg skal på arbejde, det bliver en god dag. Og det tænker jeg hver morgen.«

Skrevet af Lotte Kamphuis, loka@asb.dk