Nyhed

BSS Årets Alumne 2014: Anders Christian Dam

Administrerende direktør Anders Christian Dam (cand.oecon. ’81) fejrer 20-års ansættelsesjubilæum hos Jyske Bank næste år. At modtage titlen som Årets alumne kunne derfor nærmest ikke ske på et bedre tidspunkt. »Jeg glæder mig til at modtage prisen,« siger Anders til AU Alumni.

Som barn undrede Anders sig over »hvor penge kom fra«. Han kunne ikke forstå mekanismerne bag og drevet af denne nysgerrighed begyndte han på den tidligere handelshøjskole i Aarhus, hvor han fandt svarene på sine spørgsmål.  »Jeg havde fem fantastiske år i Aarhus. Faktisk nogle af de bedste år af mit liv,« siger Anders. Han husker, hvor meget han holdt af byen og miljøet omkring universitetet. Anders: »Lærerne, bøgerne, det åbne miljø og diskussionerne med de andre studerende. Jeg modtog så meget viden i de år, at det faktisk føltes som om mit hoved skulle eksplodere.« Ifølge Anders er økonomistudiet på AU en fremragende uddannelse, som man vil være i stand til at bruge i forbindelse med mange forskellige jobs.

Anders startede sin karriere ved Håndværksrådet for små og mellemstore virksomheder. I 1987 blev han ansat som cheføkonom hos Jyske Bank, Danmarks næststørste bank. Fem år senere forlod han banken for at arbejde ved et trykkeri i Aarhus. Knap tre år senere, i 1995, kontaktede Jyske Bank ham for at høre, om han var interesseret i at vende tilbage til virksomheden: »De ringede og bad mig om at komme tilbage for at efterfølge den tidligere direktør. Det var nemt for mig at vende tilbage. Jeg kendte jo allerede organisationen og mine kolleger rigtig godt. Jeg har aldrig fortrudt det.«

En gammel rotte
Selv om Anders har arbejdet som administrerende direktør hos Jyske Bank i meget lang tid, så nyder han stadig at tage på arbejde hver dag, fordi han får lov til at beskæftige sig med nye opgaver og arbejde sammen med mange spændende mennesker.

Anders har i løbet af sin tid hos Jyske Bank været vidne til en væsentlig forandring af banksektoren. »Der er mere travlt, konkurrencen er skærpet, og politikere over hele verden laver mange love, som påvirker bankerne. Vi er meget mere begrænsede i den måde, vi gør tingene på i dag.« Den skærpede konkurrence i bankverdenen motiverer Anders. Han nyder at være en del af markedet, føle udfordringerne og se, hvordan hans konkurrenter bærer sig ad og reagerer på Jyske Banks handlinger. »Jeg kan lide alle udfordringerne og alle mine kolleger. Jeg nyder virkelig at gøre forretninger. Der har aldrig været et tidspunkt, hvor jeg har overvejet at forlade finanssektoren. Hver morgen vågner jeg op og er glad for at tage på arbejde.«

I løbet af finanskrisen arbejdede Anders og hans kolleger meget hårdt for at undgå at skulle bede om støtte fra regeringen. Banken oplevede større tab end sædvanligt, men havde aldrig underskud. Anders håber, at den stagnation, der nu har præget dansk økonomi i flere år, snart er overstået.

Den økonomiske verden er dog i konstant forandring, og det er vigtigt for bankerne at imødekomme disse ændringer på markedet. »Vi bliver nødt til at investere, reducere vores omkostninger, følge med i vores kunders behov og se på, hvordan vi kan organisere vores bank for at imødekomme disse behov,« siger Anders. Jyske Bank har en konservativ tilgang til sine egne og kundernes penge med henblik på at kunne kontrollere omkostninger og nå ud til kunderne på en profitabel måde.

Dog har banken under Anders’ ledelse også taget nogle beslutninger, som han ikke ville tage igen. »Jeg fortryder en del,« griner Anders. »Men man kan ikke gøre det om. Nogle gange tager man en forkert beslutning, når man investerer i aktier, og nogle gange bliver de forkerte justeringer lavet, når man lader folk være. Men sådan er livet!«

Holder stadig ved
Anders er positiv af natur, men der er selvfølgelig også tidspunkter, hvor det hele ikke går så godt. Så mødes han med bankens forskellige udvalg for at diskutere udfordringerne og finde løsninger. Alligevel oplever han ikke særlig meget stress.

»Nogle gange sover jeg ikke så godt, men det er jo bare en del af det. Husk på at jeg har været her i næsten 25 år. Jeg har efterhånden en del færdigheder og erfaring,« siger Anders.

Da Anders bliver spurgt, hvad der skal til for at være en god bankdirektør, griner han: »Jeg kan godt lide spørgsmålet, men jeg tror, at det er bedre at spørge andre.« Anders kan dog godt forestille sig, at det er vigtigt for en bank at have den samme direktør i en længere periode. Ved at arbejde for banken i en længere periode får den administrerende direktør mulighed for at forme og styre banken i en bestemt retning. Det er umuligt, hvis man kun varetager direktørposten i et par år. »Vi har kun haft tre administrerende direktører i denne bank, og jeg er nummer tre. Da banken blev grundlagt for 47 år siden, var vi nummer 18 i Danmark. Nu er vi nummer to. Vi er altså én af de mest ekspanderende banker.«

Anders‘ positive indstilling har formodentlig inspireret hans døtre. De arbejder begge for Jyske Bank og kan lide branchen. »Hvis forældrene er glade for deres arbejde og taler positivt om det derhjemme, så inspirerer det ofte børnene. Indtil videre har de dog ikke udvist nogen interesse i engang at blive direktør for Jyske Bank,« smiler Anders.

Det er heller ikke aktuelt endnu at diskutere hvem hans efterfølger skal være. Anders planlægger nemlig ikke at forlade Jyske Bank lige foreløbig: »Jeg håber på at blive her, indtil jeg skal på pension. Jeg er 58 år nu. Det skal nok komme på et tidspunkt, men jeg ved ikke hvornår. Jeg kan lide de udfordringer, som jeg ser i de kommende år. Så jeg har ingen planer om at gå på pension.« 

Skrevet af Lotte Kamphuis, loka@asb.dk