Du er her: Aarhus BSS Forskning Forskningsnyheder

Forskningsnyheder

Kemoterapi kan påvirke hjernens netværk og forringe hukommelsen, viser nyt studie fra Aarhus BSS og Aarhus Universitetshospital. Foto: Colourbox

11.08.2017 | Forskningsnyhed

Kemoterapi gør dig dårligere til at huske

”Vi ser en klar sammenhæng på tværs af 27 lande: Jo større samfundsmæssig ulighed, jo større er den gennemsnitlige social dominance orientation (SDO) blandt den dominante samfundsgruppe i et land,” siger førsteforfatter Jonas Kunst.
"Det er en selvbekræftende effekt, at jo større ulighed, der er i et samfund, desto mere er gruppen på toppen motiveret til at holde fast i den ulighed og motiveret til at bruge vold til at fastholde den. Det fører igen til endnu mere ekstremistisk vold, ulighed og ustabilitet. På den måde bliver det en ond cirkel”, siger forskningsleder bag studiet, Lotte Thomsen.

08.05.2017 | Forskningsnyhed

Ulighedens onde cirkel

Stor undersøgelse på tværs af 27 lande påviser sammenhæng mellem ulige og ustabile samfund og befolkningens motiver for dominans. Angreb på indvandrere, kønsdiskrimination og korruption er blandt de mange negative konsekvenser.

Indvandrere er ikke en smittekilde. Det er på et ubevidst plan, at immunforsvaret misfortolker alt som er anderledes som muligt tegn på smitte, med den konsekvens, at de hypersensitive undgår kontakt med indvandrere. Foto: Shutterstock
Grafen viser effekten, som bekymring for smitte har på kontakt med indvandrere (sammenlignet med politisk ideologi, indkomst og uddannelse.

04.05.2017 | Forskningsnyhed

Immunforsvaret kan forklare indvandrerskepsis

Der er stærk sammenhæng mellem folks bekymring for smitte og deres skepsis overfor indvandrere. Det viser ny forskning fra Aarhus BSS, som dermed forklarer, hvorfor konflikten om indvandring er så dyb, og hvorfor integrationen ofte slår fejl.

28.03.2017 | Forskningsnyhed

Oprør fra udkanten

Rune Stubager og Kasper Møller Hansen har analyseret folketingsvalget 2015 og forklarer i bogen ’Oprør fra udkanten’, hvorfor danskerne stemte, som de gjorde. Desuden giver de deres bud på, hvad de kommende års vælgeradfærd vil byde på.

Det kan være grund til at være bekymret, når autoritære ledere træder frem på verdensscenen. Bag den dominerende leder står et kampklart folk, som ønsker at eskalere konflikter. Foto: Colourbox

21.03.2017 | Forskningsnyhed

Hvorfor ønsker vi dominerende ledere?

Ny forskning fra Aarhus BSS viser, at støtte til den dominerende leder kommer fra dem, som er klar til at løse landets konflikter ved angreb fremfor forsvar.

Foto: Colourbox

21.03.2017 | Forskningsnyhed, Aarhus BSS

Børn af ældre mødre trives bedre

Gennemsnitsalderen for, hvornår kvinder får børn, er steget støt de sidste mange år – og det er faktisk slet ikke så skidt! Ny forskning fra Aarhus BSS viser, ældre mødre er mindre tilbøjelige til at straffe og skælde ud, når de opdrager deres børn, og de har børn med færre adfærdsmæssige, sociale og følelsesmæssige vanskeligheder.

Folkekirkens Nødhjælp samler ind i hele landet søndag den 12. marts. Men også via mail og sms samles der ind.

12.03.2017 | Forskningsnyhed

Længere deadlines får folk til at donere flere penge

Vi bliver mere rundhåndede i forhold til at donere penge til eksempelvis nødhjælp via mail og sms, hvis vi ikke føler os (for) pressede til give med det samme. Men deadlines får i sig selv ikke flere til at donere. Det viser et nyt studie fra Aarhus BSS.

12.03.2017 | Forskningsnyhed

Reminder-mails øger donationer, men...

Ny forskning viser, at reminder-mails får flere til at donere penge til velgørenhed. Men samtidig får den ekstra mail markant flere til at framelde sig mailinglisten, hvilket i det lange løb kan reducere donationerne med op til en tredjedel. Frameldingerne kan dog reduceres med simple midler.

René Rohrbeck. Foto: Julia Rolsted Stacey.

01.03.2017 | Forskningsnyhed

René Rohrbeck tiltræder som professor

Den 30. marts holder René Rohrbeck sin tiltrædelsesforelæsning og markerer sin tilknytning til Institut for Virksomhedsledelse. Hans forelæsning hedder “What can firms do today to build a superior position in markets of tomorrow?”

31.01.2017 | Forskningsnyhed

Sprog og matematik i vuggestuen

Børns læring af sprog og matematik kan med fordel udvikles allerede i vuggestuen. Det kan betyde, at de senere kommer til at klare sig bedre i skolen, end de ellers ville have gjort.

Viser resultater 1 til 10 ud af 53

1 2 3 4 5 6 Næste