Fra socialrådgiver til dansk CEO for international virksomhed

Lene Overgaard Andersen er årets MBA-alumne på Aarhus BSS. Hendes karrierevej har været utraditionel, skiftende og spændende.

Foto: Roar Paaske

Det har på intet tidspunkt stået skrevet i en karriereplan, at Lene Overgaard Andersen, 50, skulle tage vejen fra at være socialrådgiver i Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune til i år at overtage posten som CEO for den danske afdeling i den internationale virksomhed Johnson Controls Denmark. En virksomhed med mere end 1000 ansatte i Danmark, som udvikler, producerer og forhandler blandt andet kølesystemer og varmepumper til den industrielle og maritime sektor.

Vejen er gået via kommunale lederjob i forbindelse med kommunesammenlægningerne i 2005-2007, over en virksomhed inden for bygge- og anlægsindustrien, til HR-afdelingen i Johnson Controls Denmark i 2009. Her har Lene Overgaard Andersen haft forskellige roller som HR Business Partner, HR Regional Manager, HR Director og HR Director Nordic, inden hun i februar i år også blev øverste chef for virksomheden.

”Det har ikke været nogen egentlig planlagt karriere. Min ambition har hele tiden været at arbejde med det, der interesserer mig, og med fokus på, hvor jeg kan bidrage til forretningen og organisationen. Derfor har det ene job ført mig videre til det næste,” siger Lene Overgaard Andersen.

Det var imidlertid et helt bevidst valg, da hun i 2013 startede på en MBA på Aarhus BSS.

”Det var først og fremmest for at dygtiggøre mig, og skabe fremdrift og resultater for virksomheden. Men det var også nysgerrighed, et ønske om at finde ny inspiration og til at forstå begreber og modeller inden for forretningsverdenen. Og så at bygge flere netværk,” siger Lene Overgaard Andersen.

Kombinationen af en fortid i en offentlig og politisk styret organisation og en solid MBA kalder hun i dag for ét af sine stærkeste kort.

”Når man skal arbejde med ambitiøse vækststrategier og forankre initiativer i organisationen, så skal man jo også have medarbejderne med. Ellers står man jo bare dér alene med sin beslutning. Der har jeg lært meget af min socialrådgiver-baggrund om at interagere med medarbejderne. Det kræver, at man kan navigere smidigt, oversætte og skabe mening mellem organisationen og ledelsen. Og at man formår at bygge bro mellem organisationen og dens opgaver. Både kommunikativt og med konkrete beslutninger,” siger Lene Overgaard Andersen.

Men det er ikke kun indadtil i virksomheden, at den utraditionelle kombination er et trumfkort.

”Vi er også en højt specialiseret produktionsvirksomhed, og som sådan har vi brug for højt specialiserede, faglige medarbejdere og dermed også et ansvar for, at der er unge, der vælger en erhvervsfaglig uddannelse. Der skal vi samarbejde med kommunen og uddannelsesinstitutionerne, og der er det naturligvis en fordel at kende til, hvordan de offentlige organisationer fungerer,” påpeger Lene Overgaard Andersen.

Hun glæder sig meget over at blive udnævnt til årets MBA-alumne.

”Det er ikke mindst en anledning til, at man stopper op og kigger lidt tilbage, og så er det en flot anerkendelse af det, man har opnået. Det tænker jeg jo ikke så meget over i en travl hverdag. Men jeg glæder mig over at være en god ambassadør for MBA-uddannelsen på Aarhus BSS, som jeg af hjertet mener er rigtig værdifuld såvel fagligt som personligt, og som jeg taler varmt for i mange af de sammenhænge, som jeg færdes i,” siger Lene Overgaard Andersen.