Professor Børge Obel siger farvel

En lang karriere i universitetsverdenen, både på det tidligere Handelshøjskolen og på Aarhus Universitet er slut. Børge Obel overgår til at være professor emeritus ved udgangen af året efter mange år som både underviser, rektor og dekan.

Børge Obel. Foto: AU Foto

Siden cand.scient.oecon.-eksamenen fra Aarhus Universitet i 1974 har Børge Obel formået at sætte et stort både personligt og fagligt aftryk på universitets-, forsknings- og undervisningsverdenen. Ved siden af har han i ca. 40 år haft egen virksomhed. 31.12 overgår han til at være professor emeritus.

”Jeg har hidtil beskæftiget mig med mange forskellige områder: Forskning, undervisning, skrevet bøger, haft min egen virksomhed, rådgivet ministerier, været leder, siddet i mange bestyrelser og engageret mig i internationalt samarbejde. Jeg har aldrig kun lavet en ting ad gangen – alt er kørt parallelt, men nu skal jeg fokusere på primært tre områder: Min egen virksomhed, forskning og mine internationale aktiviteter,” siger Børge Obel.

Baggrund
Børge havde sin opvækst i Nørresundby ved Aalborg, fik universitetseksamen fra Aarhus Universitet og ansættelse som adjunkt på Matematisk Institut for kort tid senere at blive kandidatstipendiat på Historisk Institut på Odense Universitet. Her var han ansat i en årrække både som institutleder, fagrådsformand og dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, inden han rykkede tilbage til Aarhus som rektor for Handelshøjskolen i 2004. Det var han indtil fusionen med Aarhus Universitet i 2007. Herefter var han dekan for Handelshøjskolen i 4 år.  I 2011 startede Børge Obel ICOA, Interdisciplinary Center for Organizational Architecture, som han var leder af indtil 2018.

Ved siden af sit universitetsarbejde har han også engageret sig i internationale samarbejder, blandt andet via Organizational Design Community, som har adresse på Institut for Virksomhedsledelse, ligesom han har deltaget i en lang række bestyrelser.

Gentleman and a great scholar
Børge Obel har gjort et stort indtryk på alle, han har samarbejdet med. En af dem er professor Dorthe Døjbak Håkonsson, som han har kendt i mange år og blandt andet stiftede ICOA sammen med. Hun siger om ham:

”Børge har altid stillet høje krav, både til sig selv og til andre. Man skulle gøre sit bedste og overholde deadlines. Han er også selv meget disciplineret – og stjerneskarp. I dag har han ændret sig lidt i forhold til sine unge år. Nu er han fyldt med anekdoter og mere ’hyggelig’ at være sammen med, men stadig meget skarp. Han har begge sider og kan lave sjov og ballade og få folk til at tro på sig selv. Hvis det ikke var for Børge, så havde jeg ikke været her i dag. Han troede altid på mig og beskyttede mig med næb og klør – det gør han med alle, han tror på. Han er et nobelt og meget fint menneske, - det man kan kalde ”gentleman and a great scolar”, og man kan altid stole på ham. Han arbejder for holdet og vil selvfølgelig også gerne selv have fokus, men ikke for enhver pris – han er en teamplayer. ”

Tidligere dekan på Det Samfundsvidenskabelig Fakultet, Svend Hylleberg, omtaler ham på følgende måde:

”Han er et menneske med et meget stort format. Og så er han også fagligt meget dygtig og initiativrig – han har rigtig mange gode sider!”

Hans store faglighed, engagement og forventninger til andre mennesker kan beskrives med en enkelt anekdote, Dorthe Døjbak Håkonsson husker tilbage på med et smil:

”På et tidspunkt lå jeg syg med skoldkopper, da Børge ringede og spurgte, om jeg kunne komme forbi og lave noget arbejde. Jeg var jo syg og var virkelig dårlig, så jeg sagde, at det ville jeg være ked af. Børge vendte sig hurtigt mod sin kone, som er læge, og vendte tilbage med beskeden om, at han havde haft skoldkopper. Jeg kunne ikke smitte ham, så jeg kunne bare komme! Men selvom han er, eller i hvert fald var, hård som arbejdsgiver, så er han også samtidig meget omsorgsfuld. Han har på mange måder været min ekstra far, det har han virkelig, og jeg holder meget af ham!”

Karrieren
Børge selv fortæller, at han aldrig har haft en decideret karriereplan. Han er gået efter sine interesser og efter at lære nyt og efterhånden har han blot fundet ud af, hvad han var god til - blandt andet matematik, økonomi og at lave forretningsmodeller, og via disse interesser er han så blevet involveret i mange forskellige projekter, som har været både spændende og udfordrende. Et af hans yndlingsudtryk er:

Du kan ikke få en appelsin i turbanen, hvis ikke du går med turban – hvilket betyder, at du skal være åben, villig og forandringsparat for at lykkes. Du behøver ikke lægge en hel masse planer, men gør dit bedste og vær åben for de muligheder, der byder sig. Og Børge Obel er lykkedes med rigtig mange ting og haft mange interesser i årenes løb:

”At få virksomheder til at fungere godt har altid interesseret mig, altså hvordan de designes og fungerer og det har jeg lavet modeller og casestudier og projekter om, men det arbejde, jeg nok er mest stolt over, er mit samarbejde med Richard Burton fra Duke University, og det arbejde vi har lavet inden for organisationsdesign. Vi har skrevet bøger og artikler sammen herom siden 1975. Og det har samtidig haft den betydning, at jeg kunne lave et tidskrift herom, undervise studerende heri – og brugt erfaringerne herfra i mit samarbejde med forskellige virksomheder også. Sammen lavede vi nemlig også et koncept for organisationsdesign, som jeg har brugt i mit firma i mange år.

En anden kollega, Pernille Kallehave, der kender Børge tilbage fra det tidligere Handelshøjskolen, hvor hun var kommunikationschef, kender også til Børges lune side såvel som evne for at se sammenhænge:

”Jeg ved så godt som alt om byen på Solsiden af Limfjorden (bedre kendt som Nørresundby), hvor Børge voksede op og åbenbart er i familie med alle. Sjovt nok, så har alle andre danskere åbenbart også rødder i det nordjyske, for Børge har en uforlignelig evne til at se mønstre og finde ud af, hvordan ting, begivenheder og mennesker hænger sammen. Udover at det gør ham til et altid underholdende selskab, så er denne evne en af nøglerne til Børges succes. Som han siger, så skal man jo gå med turban for, at der kan falde appelsiner ned i den, og Børges turban består af en levende nysgerrighed over for mennesker og verden.”

Professor Jacob Eskildsen, leder af Institut for Virksomhedsledelse (MGMT), har også samarbejdet med Børge Obel i en årrække og får det sidste ord med om ham:

”Børge har haft en meget stor indflydelse på det faglige miljø igennem en årrække. Han var blandt de første i Danmark til at publicere i de allerbedste internationale tidsskrifter, og han har givet dette videre til et utal af yngre kolleger igennem hele sin karriere. Stor tak til Børge for en kæmpe indsats gennem mange år!”

Børge Obel har to børn, en søn og en datter, der begge bor i Aarhus, og han driver sin egen virksomhed sammen med sønnen og svigerdatteren. I fritiden løber han og spiller guitar. Og så er der jo de 7 børnebørn, der er mellem 2- 17 år gamle, så dem skal der også være tid til. Børge Obel kommer fortsat ikke til at sidde stille.

Læs CV