Du er her: Aarhus BSS Samarbejde Kurser og netværk Aarhus BSS HR Executives Organizational Innovation and Entrepreneurship - voxpop

Organizational Innovation and Entrepreneurship - voxpop

Voxpop

  • Organizational Innovation & Entreprenuership

Aarhus BSS, lektor Franziska Günzel-Jensen

Har HR en rolle i Corporate Entrepreneurship & Innovation?

Nøglen til Corporate Entrepreneurship og Innovation er talent, derfor har HR en helt afgørende rolle. Talenter skal udvikles og fastholdes, så de kan innovere for og med virksomheden. Derfor skal der designes et HR-system, der kan bidrage til, at medarbejderne kan udvikle deres entrepreneurships redskaber. Det kræver KPI’er med frihed til at fejle, for i sidste ende at kunne lykkedes.”

Kan du give et par eksempler på virksomheder hvor Corporate Entrepreneurship har spillet en afgørende rolle?

”Virksomheden 3M har tydeligt corporate entrepreneurship som en del af deres foretning. De har fastsat, at 30 procent af deres salg skal komme fra produkter, der er udviklet inden for de sidste fire år. Samtlige medarbejderes løn er holdt op mod det mål. De har med innovation, villigheden til at fejle og skubbe grænserne i den industri de opererer i, etableret i deres DNA. 

Et interessant dansk eksempel er Danfoss, der har implementeret ’Man on the moon’ projektet. Den årlige interne idé-konkurrence, der er åben for alle medarbejdere. Det giver medarbejderne mulighed for at forfølge en mere innovativ vej i Danfoss.”

Hvilke virksomheder har sværest ved at skabe Corporate Entrepreneurship - de store og stærke eller mindre og yngre?

”Begge typer virksomheder har unikke styrker og svagheder. De store virksomheder skal kunne kontrollere de spændinger der kan opstå mellem deres eksisterende forretning og de nye idéer der bliver præsenteret af medarbejderne. Mindre og yngre virksomheder er mere agile i denne sammenhæng. Omvendt kan de mangle adgang til de nødvendige midler og de talenter der kan bidrage med de innovative idéer.”


Danfoss, Principal Consultant, Tom Brøcher Jakobsen

How to get a Man on the Moon

Man on the Moon er en årlig idékonkurrence, der involverer hver enkelt medarbejder i Danfoss. Hvert år er resultatet på Danfoss slående: Radikale forretningsidéer er udviklet, og der er allerede blevet lanceret flere produkter som følge af konkurrencen. 

Se en introduktion til Man on the Moon-projektet i videoen her


Stibo, director Kim Svendsen

Hvorfor skal HR interessere sig for Corporate Entrepreneurship og Innovation?

”HR-afdelingen har en unik mulighed for at identificere de kreative, dygtige, idérige medarbejdere. Innovationsprojekter og Corporate Entrepreneurship programmer skaber nye rum, hvor skjulte talenter får lov at udfolde sig og vise sit værd.”

Hvad har Stibo fået ud af Stibo Accelerator indtil nu?

”En stor gevinst har været, at lære af de unge og lade dem være den røde sok i det hvide vasketøj. De kommer med en ekstra energi og idérigdom. Dernæst er det naturligvis prisværdigt, at en del af de unge talenter der kommer igennem Accelerator-programmet, vælger at søge job hos os, fordi de har oplevet hvor spændende en virksomhed Stibo er.”

Hvad er dine bedste råd til virksomheder der overvejer at skabe deres egen incubator/innovationsmiljø? 

”Acceptér at de unge ved noget du ikke ved. Hav mod til at stille dig på sidelinjen og observere. Du kan nemt blive overrasket over hvor inspirerende det er at lade andre arbejde på problemstillinger, du selv har rodet med i årevis. Samtidig er vigtigt, at medarbejderne har mulighed for at gå helt ind i projektet, der skal skabes et specielt rum hvor teamet kan isolere sig. De skal have fuld tid til at aktivere det mind-set et entrepreneurship-projekt kræver. Sidst, men ikke mindst, vent med intranetartiklerne og pressemeddelelserne til resultaterne foreligger. Hvis I fortæller alle om, hvad I tror der kommer ud af et projekt, har I sat forventningerne og dermed påvirket teamet i en bestemt retning.”


SkatePro, General Manager, Jakob Bach

Hvordan blev I beviste om, at virksomheden ”gik fra iværksætter til etableret virksomhed”?

”Nye ideer skulle pludselig igennem beslutningstagere og processer. Selvom vi længe havde forberedt os på det, føltes det som omvæltningen kom fra dag til dag. Det første tegn for os, var en ubeskrivelig følelse af vores organisation var blevet tung og langsom.”

Hvilken egenskab er den vigtigste, når I rekrutterer nye ledere?

”De skal turde at stille spørgsmålstegn ved den etablerede strategi og imødekomme deres ansattes ideer. Nye ledere skal have forståelsen for at agere som entreprenører i etablerede virksomheder. Hvis vores mellemledere fejler i dette, kan vi kun forvente at vores medarbejdere mister modet og troen på vores virksomhed.”

Hvilken rolle har HR i SkatePro i forhold til innovation og vækst?

HR skal igennem tæt dialog med vores mellemledere, sikre det rette miljø er til stede for entreprenørskab.”