Europæiske børn får hjælp til at modstå usunde fristelser

Børn og unge i Europa har nem adgang til slik og andre usunde madvarer. Et større europæisk forskningsprojekt har derfor udviklet redskaber, som børn og unge kan tage i brug, så de ikke bliver fristet af søde sager.

27.11.2012 | Charlotte Vindeløv Larsen

Europæiske børn og unge er omgivet af fastfood, chips og sodavand, men hvordan lærer de at modstå fristelsen? Foto: Colourbox.

Europæiske børn og unge er omgivet af fastfood, chips og sodavand, men hvordan lærer de at modstå fristelsen? Det spørgsmål har det europæiske forskningsprojekt, TEMPEST, sat sig for at afdække. Forskningsprojektet består af forskere fra ni lande i Europa med deltagelse af ph.d.-studerende Liliya Nureeva fra Aarhus Universitet.

Forskningsprojektet TEMPEST har udformet strategier, som børn kan benytte sig af for at undertrykke eller kontrollere lysten til slik og snacks. Et af hovedmålene med projektet er at være medvirkende til at forebygge den stigende overvægt blandt børn og unge i Europa ved at give børn og unge redskaber til at undgå usunde fødevarer, som de har nem adgang til.

- Børn og unge skal have større viden om sundhed og værktøjer, så de selv kan være med til at påvirke deres kost- og spisevaner, fortæller Liliya Nureeva, Institut for Marketing og Organisation på Aarhus Universitet.

Redskaber til at modstå fristelserne
Forskerne har udformet strategier på baggrund af data indsamlet i ni europæiske lande. Et gennemgående træk for projektet er, at børn selv skal være med til integrere strategierne i deres hverdag og dermed tage aktiv del i deres egen sundhed og levevis.

- Nogle børn kan bedst kontrollere deres kostvaner ved at undgå at komme i nærheden af usunde snacks, andre distraherer sig selv for at glemme trangen til sødt, mens andre igen opstiller regler om, at de skal spise frugt hver dag, eller at de kun må spise slik i weekenden, forklarer Liliya Nureeva og fortsætter:

- Børn skal være bevidste om hvilke strategier, der virker for dem, så de selv aktivt kan være med til at kontrollere deres indtag af usunde fødevarer.

Strategier til børn
At afdække børn og unges usunde levevis og finde strategier til at ændre på det, er et meget kompleks problem. Det indebærer blandt andet viden om, hvad man bliver fristet af og hvornår, og hvordan man undgår fristelsen. Dernæst skal man vide, hvordan man sætter mål og regler for sig selv for at ændre dette.

Ifølge Liliya Nureeva er det forældre, skolelærere og andre, der har tæt kontakt med børn og unge, som kan fortælle børnene om de forskellige strategier, og forklare hvordan de kan integrere strategierne i deres hverdag.

TEMPEST vil sidst på året udgive en håndbog, som vil være tilgængelig for forældre og andre, der kan hjælpe børnene med aktivt at bruge strategierne.

Om TEMPEST

• TEMPEST har udviklet seks selvregulerende strategier baseret på 11.826 spørgeskemaundersøgelser blandt 10-17-årige i ni europæiske lande.
  • Det består af forskere fra Holland, Belgien, Danmark, Finland, Tyskland, Polen, Portugal, Rumænien og England.
  • TEMPEST står for: ‘Temptations to Eat Moderated by Personal and Environmental Self-regulatory Tools’ og forskningsprojektet løber i perioden 2009-2013.
  • Det er et europæisk finansieret forskningsprojekt, der er støttet af EU’s Syvende Rammeprogram under bevillingsaftalenummer 223488.
  • Læs mere om TEMPEST her

Liliya Nureeva, ph.d.-studerende, School of Business and Social Sciences
Aarhus Universitet
Institut for Marketing og Organisation, MAPP